Haos pe scena politică. PNL trimite USR să negocieze cu PSD și AUR, pentru susținerea lui Dacian Cioloș premier (surse)

Haos pe scena politică. PNL trimite USR să negocieze cu PSD și AUR, pentru susținerea lui Dacian Cioloș premier (surse)
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Liderii din PNL s-au reunit marți seară, în cadrul ședinței BPN (Biroul Politic Național). Aceștia au discutat despre criza politică, dar nu au luat și o decizie oficială, în urma unui vot, potrivit surselor politice News.ro.

În schimb, s-a stabilit un acord de principiu, un punct de vedere exprimat încă de luni de către Florin Cîțu. Astfel, PNL se va dezice de USR, partid pe care-l va lăsa să-și caute susținere în Parlament din partea PSD și AUR, formațiunile alături de care a votat moțiunea de cenzură.

„Mâine (miercuri – n. red.) va avea loc o discuţie în patru – Cîţu, Kelemen, Pambuccian şi Cioloş -, urmând ca ulterior preşedintele PNL să aibă o nouă reuniune doar cu omologul său de la UDMR şi cu liderul minorităţilor, fără participarea lui Dacian Cioloş”, au transmis surse politice pentru News.ro.

Dacian Cioloș, împins de PNL să discute cu PSD și AUR, un scenariu imposibil

În acest caz, propunerea lui Dacian Cioloș pentru funcția de premier ar fi o diversiune a lui Klaus Iohannis sau o răzbunare a președintelui, scenariu anticipat de analiștii politici. Practic, fără acordul PNL, un guvern Cioloș este imposibil.

Aceleași surse politice au menționat că în BPN, un singur membru PNL a fost de acord cu refacerea coaliției de guvernare, Dan Meran, de la Sectorul 5, cu condiția ca premierul să fie liberal. În plus, Florin Cîțu le-ar fi transmis membrilor BPN că ar urma să inițieze un dialog cu Ludovic Orban, în eventualitatea stingerii tensiunilor.

Tot în urma ședinței BPN s-a decis ca Florin Roman să fie susținut pentru funcția de șef al Camerei Deputaților.

Dacian Cioloș respinge dialogul cu PSD și AUR

Marți seara, Dacian Cioloș a declarat pentru B1 TV că se bazează pe susținerea din PNL și USR, iar un dialog cu PSD și AUR este respins categoric.

„(…) Retorica asta ironică, cu să discutăm noi cu PSD și cu AUR, mă rog, până la urmă e treaba lor dacă vor să o tot repete. Dacă vor să discutăm serios, noi am spus tot timpul că intenția noastră este să refacem această coaliție. Am și explicat la vremea respectivă de ce nu mai putem continua cu Florin Cîțu ca premier. Florin Cîțu e președinte al PNL, după cum vedeți mă întâlnesc cu el, nu e nicio problemă”, a declarat Dacian Cioloș.

Acuzații grave la adresa lui Klaus Iohannis, din opoziție, după propunerea lui Dacian Cioloș pentru funcția de premier

Marți seară, George Simion, copreședinte AUR, l-a acuzat pe președintele de la Cotroceni „joacă poker pe viitorul românilor”.

„Este bluf, ca la poker. Asta face Klaus Iohannis. Joacă poker cu viitorul românilor. El vrea să joace golf cu premierul lui şi credea că nu va trece moţiunea de cenzură. Domnul Iohannis nu ne-a dat impresia că am avea un preşedinte de ţară.

Ne-a dat impresia unui suveran gol şi rece care aşa, distant, observă ce se întâmplă. Mi-am adus aminte de declarația de săptămâna trecută în care spunea că este un stat care a eșuat în a-şi proteja cetățenii. De parcă nu el a fost preşedintele acestui stat timp de 7 ani. Este trist. Noi am mai avut aşa ceva, un astfel de suveran, care s-a jucat cu ţara”, a mai punctat Simion, pentru Antena 3.