Ioana Mihăilă explică cum s-a pregătit MS pentru valul patru: Creșterea numărului de paturi ATI/TI reprezintă punerea în aplicare a planului pregătit de Ministerul Sănătății

Ioana Mihăilă explică cum s-a pregătit MS pentru valul patru: Creșterea numărului de paturi ATI/TI reprezintă punerea în aplicare a planului pregătit de Ministerul Sănătății
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ioana Mihăilă, fostul ministru al Sănătății, a explicat, pe Facebook, ce măsuri au fost stabilit în interiorul ministerului, pentru valul patru al pandemiei.

Precizările fostului ministru vin după ce premierul a anunțat că va solicita o anchetă ce va verifica modul în care s-au pregătit spitalele pentru valul 4 al pandemiei.

„La Ministerul Sănătății aveam deja implementate o serie de măsuri pentru pregătirea sistemului sanitar, în timp ce asigurăm redeschiderea spitalelor și accesul pacienților non-COVID la serviciile medicale de care aveau nevoie”, a declarat Ioana Mihăilă, fostul ministru al Sănătății.

Ioana Mihăilă, despre pregătirile de la Ministerul Sănătății pentru valul patru

Fostul ministru spune că au fost agreate portocale ce au permis spitalelor să organizeze circuite mixte, pentru a putea oferi accesul la servicii de sănătate și pacienților cronici.

Concret, am dat posibilitatea spitalelor să își organizeze circuite mixte și pentru tratarea altor afecțiuni, în timp ce spitalele de boli infecțioase au rămas unități destinate preponderent îngrijirii pacienților COVID-19. Era nevoie după mai bine de un an în care mult prea mulți pacienți cronici au fost privați de acces la sistemul sanitar.

Totodată, am cerut spitalelor și direcțiilor de sănătate publică planurile de reziliență care prevedeau creșterea numărului de paturi ATI și paturi pe secții pentru pacienții COVID în cazul creșterii incidenței, astfel încât să poată reveni rapid la numărul maxim de paturi din valul 3. Acest plan este acum pus în aplicare.

Creșterea numărului de paturi ATI/TI și pe secții din aceste zile reprezintă exact punerea în aplicare a acestui plan pregătit la Ministerul Sănătății împreună cu managerii de spitale, direcțiile de sănătate publică, Departamentul pentru Situații de Urgență.

Faptul că Florin Cîțu susține acum că întreaga vară trebuiau blocate spitalele și paturi cu miile, chiar dacă aveam câteva zeci de cazuri COVID, este complet greșit. În 18 iulie a.c., aveam 44 de noi cazuri COVID-19 la nivel național și 30 de persoane internate la ATI, iar blocarea a mii de paturi atunci pentru pacienți COVID-19 însemna blocarea accesului pacienților cu boli cronice sau cu afecțiuni acute grave la servicii medicale”, a mai precizat fostul ministru, într-o postare pe Facebook .
Totodată, fostul ministru susține că premierul a fost informat permanent cu privire la situația din România și îi recomandă, ca în loc de o anchetă privind problemele și soluțiile pe care deja să le știe „să realizeze și o analiză asupra acțiunilor sale în ceea ce privește prevenția, aici mă refer la vaccinare, aflată în coordonarea directă a prim-ministrului, relaxările și implicarea prea mare a nespecialiștilor în decizii finale care ne-au adus aici”, mai scrie Ioana Mihăilă.