Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Diaspora va putea vota două zile la alegerile parlamentare

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Diaspora va putea vota două zile la alegerile parlamentare
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea ce le permite românilor din Diaspora să voteze timp de două zile la alegerile parlamentare din decembrie. Actul normativ clarifică și statutul votului în țările în care unele secții ar putea fi închise, din cauza epidemiei de coronavirus și, de asemenea, oferă românilor din străinătate posibilitatea de a vota până la 23.59, în cazul în care, la 21.00, încă se mai află în secție sau stau la coadă.

Klaus Iohannis a promulgat legea privind organizarea alegerilor parlamentare

Președintele Iohannis a promulgat legea pentru organizarea scrutinului legislativ din decembrie, ce va fi marcat și el de epidemia de coronavirus.

Actul normativ prevede că, în țările în care autoritățile nu permit deschiderea de secții de votare, atât în sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, cât și în afara acestora, din cauza pericolului COVID-19, nu se vor organiza alte secții.

Dacă țările în cauză, din aceleași motive, vor retrage acordul privind înființarea de secții de votare în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, nu se vor mai desfășura operațiunile de votare în cadrul secțiilor de votare în cauză.

„La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care nu pot fi asigurate măsurile de securitate impuse de autoritățile statului de reședință în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 în nicio secție de votare, nu se organizează secții de votare în țara respectivă”, mai prevede legea.

Românii din Diaspora pot vota două zile la scrutinul parlamentar

Legea promulgată miercuri de președinte mai prevede că românii din Diaspora pot vota la parlamentare nu doar dumunică, ci și sâmbătă.

„Votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi, care poate fi numai duminica. În străinătate, votarea se desfăşoară şi pe parcursul zilei de sâmbătă imediat anterioară datei votării”, se arată în actul normativ.

Alegătorii cu domiciliu sau reşedinţa în străinătate vor putea să îşi exercite dreptul de vot pe liste electorale suplimentare şi la o altă secţie din circumscripţia de care aparţin, în cazul în care şi-au schimbat recent domiciliul.

Alegeri parlamentare, în contextul epidemiei de coronavirus

La fel ca alegerile locale, și cele parlamentare se vor desfășura în condiții speciale, dată fiind epidemia de coronavirus. Campania electorală se anunță una atipică, autoritățile urmând să stabilească și aici regulile de prevenire a infecției cu coronavirus.

Potrivit legii, materialele de protecţie sanitară vor fi asigurate de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea se vor face de către Ministerului de Interne şi instituţiile prefectului, cu sprijinul primarilor. Pentru secţiile de votare din străinătate, materialele de protecţie sanitară se asigură de Ministerul de Externe.

La alegerile parlamentare, primarii asigură, cu sprijinul prefecţilor, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, igiena şi dezinfecţia localurilor de vot, precizează legea promulgată miercuri de președintele Klaus Iohannis.

Miercuri, de la ora 18.00, președintele Iohannis va susține o conferință de presă.

Ultima oră
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile
20:40 - Guvernul Dacian Cioloș și-a stabilit componența. Cum arată lista de miniștri cu care va merge USR în Parlament
20:36 - Dezastru în sudul Indiei din cauza inundațiilor: Zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute, iar viiturile și alunecările de teren au devastat comunitățile din regiune (VIDEO)
20:06 - O scriitoare spaniolă de succes era de fapt… trei bărbați. Aceștia au ieșit din anonimat după ce au câștigat un premiu literar de un milion de euro
19:37 - 41.566 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 22.629 cu prima doză. România ar putea trece luni de 6 milioane de persoane vaccinate cu măcar o doză
19:20 - Ea este concurenta căreia Carla`s Dreams i-a promis 100.000 de euro!
18:31 - Octavian Berceanu: Garda de Mediu, o instituție normală în contextul politic românesc, în care angajaților le era frică să vorbească. Controalele direcționate politic, cea mai mare presiune pe care o aveau (VIDEO)
18:07 - Alfred Simonis (PSD): Este exclus să votăm guvernul Cioloș, la ce nume au apărut
17:44 - Dacian Cioloș: Cred că și pentru PSD putem fi o soluție pentru a depăși lunile următoare / Nu știu care au fost motivele reale pentru care m-a desemnat Klaus Iohannis