Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Diaspora va putea vota două zile la alegerile parlamentare

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Diaspora va putea vota două zile la alegerile parlamentare
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea ce le permite românilor din Diaspora să voteze timp de două zile la alegerile parlamentare din decembrie. Actul normativ clarifică și statutul votului în țările în care unele secții ar putea fi închise, din cauza epidemiei de coronavirus și, de asemenea, oferă românilor din străinătate posibilitatea de a vota până la 23.59, în cazul în care, la 21.00, încă se mai află în secție sau stau la coadă.

Klaus Iohannis a promulgat legea privind organizarea alegerilor parlamentare

Președintele Iohannis a promulgat legea pentru organizarea scrutinului legislativ din decembrie, ce va fi marcat și el de epidemia de coronavirus.

Actul normativ prevede că, în țările în care autoritățile nu permit deschiderea de secții de votare, atât în sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, cât și în afara acestora, din cauza pericolului COVID-19, nu se vor organiza alte secții.

Dacă țările în cauză, din aceleași motive, vor retrage acordul privind înființarea de secții de votare în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, nu se vor mai desfășura operațiunile de votare în cadrul secțiilor de votare în cauză.

„La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care nu pot fi asigurate măsurile de securitate impuse de autoritățile statului de reședință în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 în nicio secție de votare, nu se organizează secții de votare în țara respectivă”, mai prevede legea.

Românii din Diaspora pot vota două zile la scrutinul parlamentar

Legea promulgată miercuri de președinte mai prevede că românii din Diaspora pot vota la parlamentare nu doar dumunică, ci și sâmbătă.

„Votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi, care poate fi numai duminica. În străinătate, votarea se desfăşoară şi pe parcursul zilei de sâmbătă imediat anterioară datei votării”, se arată în actul normativ.

Alegătorii cu domiciliu sau reşedinţa în străinătate vor putea să îşi exercite dreptul de vot pe liste electorale suplimentare şi la o altă secţie din circumscripţia de care aparţin, în cazul în care şi-au schimbat recent domiciliul.

Alegeri parlamentare, în contextul epidemiei de coronavirus

La fel ca alegerile locale, și cele parlamentare se vor desfășura în condiții speciale, dată fiind epidemia de coronavirus. Campania electorală se anunță una atipică, autoritățile urmând să stabilească și aici regulile de prevenire a infecției cu coronavirus.

Potrivit legii, materialele de protecţie sanitară vor fi asigurate de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea se vor face de către Ministerului de Interne şi instituţiile prefectului, cu sprijinul primarilor. Pentru secţiile de votare din străinătate, materialele de protecţie sanitară se asigură de Ministerul de Externe.

La alegerile parlamentare, primarii asigură, cu sprijinul prefecţilor, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, igiena şi dezinfecţia localurilor de vot, precizează legea promulgată miercuri de președintele Klaus Iohannis.

Miercuri, de la ora 18.00, președintele Iohannis va susține o conferință de presă.

Ultima oră
13:27 - Evoluția epidemiei, tot mai îngrijorătoare: Peste 11.000 de cazuri noi și 208 decese. Una dintre victime, o femeie de 28 de ani, nevaccinată. La ATI sunt internați 1.267 de pacienți cu COVID-19, printre care și 17 minori
13:27 - Chef Adi Hădean, mesaj la finalul sezonului de pe litoralul românesc: „Ăştia-s oamenii pe care nu vreau să-i am oaspeţi şi nici să fiu oaspetele lor”
13:21 - Ariston Genus One, cele mai bune centrale termice pe gaz
13:14 - Camera Deputaților a respins proiectul de lege privind parteneriatul civil
13:13 - Florin Roman: E evident că moțiunea celor de la USR și AUR a fost depusă neregulamentar. Suntem în situația de a avea două moțiuni active la ora actuală în Parlament (VIDEO)
13:12 - Ce a spus Smiley despre sosia Laurei Cosoi de la emisunea Superstar. “Am gusturi bune la femei”
13:06 - Emma Răducanu este aşteptată, alături de Simona Halep, la Cluj-Napoca. Transylvania Open 2021 adună mari nume din topul WTA
13:01 - Marcel Ciolacu: Alegerile anticipate sunt singura varianta. Nu credeam că se poate reseta coaliția (VIDEO)
13:01 - Marcel Ciolacu: Dacă trece moțiunea depusă de USR PLUS și AUR, Florin Cîțu va sesiza din nou CCR și va reveni prim-ministru. Cei care au depus-o trebuie să o retragă (VIDEO)
12:48 - Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Este o decizie înțeleaptă ca de obicei. Nu se întâmplă ce au sperat guvernanții că această moțiune va fi scoasă de pe ordinea de zi (VIDEO)