Klaus Iohannis, discuție cu președinta Comisiei Europene despre „pachetul de sancțiuni imediate” pentru Rusia

Klaus Iohannis, discuție cu președinta Comisiei Europene despre „pachetul de sancțiuni imediate” pentru Rusia
Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat marți că a discutat cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre „pachetul de sancțiuni imediate” care urmează să fie luate în replică la încălcarea „gravă” a dreptului internațional de către Federația Rusă.

Klaus Iohannis a discutat cu președinta Comisiei Europene despre „pachetul de sancțiuni imediate” pentru Rusia

„Am avut un apel consistent cu președinta Comisiei (Europene), Ursula von der Leyen, cu privire la pachetul de sancțiuni imediate care să fie luate după încălcarea gravă a dreptului internațional de către Rusia, care a dus la escaladarea gravă a situației de securitate din regiunea Mării Negre”, a scris șeful statului român, marți, pe Twitter.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a recunoscut marți formal independența teritoriilor separatiste din estul Ucrainei, așa-zisele republici Donețk și Lugansk, într-un gest condamnat de comunitatea internațională.

„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a «independenței» autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei. Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. De asemenea, prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki”, declara Președintele României, care marți a discutat și cu omologul său polonez, Andrzej Duda.

Klaus Iohannis atrăgea atenția că gestul Rusiei trebuie sancționat „ferm, imediat și fără echivoc”.

„Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei. România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite”, adăuga președintele Iohannis, citat într-un comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:08 - Studiile în România au devenit un lux: tinerii ajung să plătească un salariu doar pentru chirie și hrană
18:56 - Localitatea din România în care poți cumpăra un apartament cu două camere cu doar 6.000 de euro (FOTO)
18:37 - În loc să primească 100 de dolari, a primit 10,4 milioane și i-a cheltuit după bunul plac. Femeia riscă acum zeci de ani de închisoare
18:32 - Poliţiştii ieşeni caută patru tineri care au plecat de la domiciliu și nu au mai revenit. Dacă i-ați văzut, sunați la 112! (FOTO)
18:28 - Localitate din România unde un apartament cu două camere poate fi cumpărat cu 6000 euro. Te-ai muta acolo?
18:13 - DIICOT renunță la urmărirea penală față de o redacție căreia îi blocase activitatea și recunoaște că publicarea unui articol a dus la arestarea unui agresor
18:11 - Dana Dărăban, ACUE: Românii riscă să primească facturile la gaze și curent cu întârziere
18:01 - UE va legifera centralizarea informațiilor referitoare la sănătatea cetățenilor, politici de gestionarea a epidemiilor dar și procedurile de achiziție a medicamentelor în statele membre
17:50 - Marius Pașcan îi critică dur pe liberalii Virgil Popescu și Nicolae Ciucă: A ajuns un măscărici acest ministru. E un demagog sadea / Prăbușirea Armatei în sondaje are legătură și cu generalul din fruntea Guvernului (VIDEO)
17:48 - Directorul CIA susține că Putin nu va ezita să apeleze la arsenalul militar nuclear: „Poate fi destul de periculos și nesăbuit”