Klaus Iohannis, la COP26: România are una dintre cele mai scăzute rate de emisii de carbon din UE. Sprijinim pe deplin eforturile Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice (VIDEO)

Klaus Iohannis, la COP26: România are una dintre cele mai scăzute rate de emisii de carbon din UE. Sprijinim pe deplin eforturile Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, la Summitul pentru climă COP26, că România are una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din UE. Șeful statului a vorbit apoi despre angajamentele țării noastre în lupta cu schimbările climatice.

Klaus Iohannis: Emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut

„Din 1989 până în 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu 64%. Avem una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Între 1990 și 2019, România și-a redus și intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale”, a declarat Iohannis.

Acesta le-a transmis apoi celorlalți lideri că reducerea în continuare a emisiilor e o provocare și pentru asta e nevoie de implicarea tuturor.

Șeful statului a mai spus că România se alătură Misiunii de Inovare în Agricultură pentru Climă (Agriculture Innovation Mission for Climate), propuse de SUA.

Acesta a precizat că, totuși, întregul proces de tranziție ecologică nu trebuie să lase pe nimeni în urmă, ba chiar trebuie să elimine din inechitățile sociale.

Iohannis: România, angajată în lupta contra schimbărilor climatice

„România sprijină pe deplin eforturile de lider ale Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice și se angajează să contribuie la reducerea emisiilor UE cu 55% până în 2030. Am atins deja această rată de reducere la nivel național și ne angajăm să reducem în continuare emisiile.

Nu există o soluție magică împotriva schimbărilor climatice. Un set de măsuri interconectate ne poate ajuta să ne atingem obiectivele. Pentru aceasta, vom valorifica însăși forța naturii. România are o pondere ridicată a energiei regenerabile în mixul energetic, 40% din energia electrică produsă în România provenind din surse regenerabile. Ne angajăm să creștem acest procent în viitor.

Vom lupta împotriva schimbărilor climatice cu soluții bazate pe natură, folosind 57.000 de hectare de păduri noi prevăzute în Planul nostru Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a capta carbonul și a combate deșertificarea”, a mai declarat președintele României.

Acesta a vorbit apoi despre importanța educației în a avea un comportament prietenos cu mediul: „Începând cu 2023, România va găzdui un centru inovator al Organizației Meteorologice Mondiale, care va ajuta sistemele agricole din Europa să răspundă mai bine la provocările climatice”.

„Impactul schimbărilor climatice nu are granițe naționale. Vă invit să ne unim forțele în a proteja mediul, asigurându-ne că lăsăm generațiilor viitoare o planetă mai verde și mai sigură! Nu avem timp de pierdut! Trebuie să acționăm acum!”, a mai declarat Klaus Iohannis la COP26.

Urmăriți B1TV.ro și pe