Klaus Iohannis: NATO nu își dorește un conflict militar cu Federația Rusă. Impunerea unei zone în care nu se poate zbura nu se poate realiza practic. Această poziție e foarte clară și România s-a raliat la ea (VIDEO)

Klaus Iohannis: NATO nu își dorește un conflict militar cu Federația Rusă. Impunerea unei zone în care nu se poate zbura nu se poate realiza practic. Această poziție e foarte clară și România s-a raliat la ea (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Impunerea unei zone în care nu se poate zbura nu se poate realiza practic, fiindcă o astfel de zonă se poate impune doar militar și NATO nu dorește să creeze premisele pentru extinderea conflictului armat din Ucraina, a explicat Președintele României, Klaus Iohannis, joi, după discuția cu omologul său eston, Alar Karis.

„NATO nu își dorește un conflict militar cu Federația Rusă”, spune președintele Klaus Iohannis

„Poziția NATO este foarte clară. NATO nu își dorește un conflict militar cu Federația Rusă. NATO dorește să întreprindă orice se poate întreprinde pentru a nu lăsa războiul să se extindă dincolo de granițele în care se desfășoară acum. Măsurile pe care le-a luat NATO, pe care le-a luat Uniunea Europeană sunt de tip sancțiuni economice.

În consecință, impunerea unei zone în care nu se poate zbura, un «no-fly zone», nu se poate realiza practic, fiindcă o astfel de zonă în care nu se poate zbura se poate impune doar militar și nu dorim să creăm premisele pentru extinderea conflictului armat din Ucraina. Această poziție este foarte clară și România s-a raliat la această poziție”, a explicat șeful statului.

Kievul lansase multiple apeluri pentru crearea unui așa-numit „no-fly zone” în Ucraina, însă această solicitare a fost repinsă de NATO atât de la nivel central, cât și prin vocea statelor aliate.

Alianța Nord-Atlantică poartă responsabilitatea de a nu lăsa războiul să se extindă, a explicat secretarul general Jens Stoltenberg, care a amtint totuși că NATO a oferit Ucrainei diverse tipuri de sprijin pentru a-i asigura dreptul fundamental la autoapărare.

În aceeași conferință de presă, președintele Klaus Iohannis a anunțat că România acționează pentru ca prezența militară aliată în țara noastră să crească în continuare.

Urmăriți B1TV.ro și pe