La propunerea PNL, au fost adoptate, în cadrul coaliției, soluțiile pentru problemele din zona prețurilor și facturilor la energie

La propunerea PNL, au fost adoptate, în cadrul coaliției, soluțiile pentru problemele din zona prețurilor și facturilor la energie
Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat, marți, că în cadrul ședinței coaliției de luni au fost adoptate soluțiile propuse de liberali la problema facturilor.

„Bine ne reîntâlnim, după ședința Biroului Executiv de conducere al PNL. Aseară, la propunerea PNL, au fost adoptate, în cadrul coaliției, soluțiile pentru problemele din zona prețurilor și facturilor la energie. Din punctul nostru de vedere este un plan acoperitor care, practic, extinde o protecție în ceea ce privește populația, dar și zona industrială, zona agenților economici. Este, dacă vreți, o versiuni îmbunătățită a pachetului din toamna anului trecut, el, după cum s-a văzut, este în linia propunerilor PNL pentru a acoperii, bineînțeles, o plajă mult mai mare de beneficiari, pentru a avea efecte mai profunde decât cele existente și pentru a extinde și a avea o perioadă mai lungă de protejare”, a declarat Stroe, marți, după ședința Biroului Executiv al PNL.

Soluțiile propuse de PNL în criza facturilor, adoptate în coaliție

Stroe a detaliat apoi măsurile propuse de liberali și care au fost acceptate de partenerii de coaliție.

„Soluțiile adoptate țin, în primul rând, de recalcularea tuturor facturilor greșite, fără penalități și fără debranșări. Este un proces de stornare care, înțeleg, că de astăzi a pornit, urmând ca în următoarele zile să fie recalculate toate cele peste un milion de facturi greșite.

Cea de-a doua soluție ține de protejarea consumatorilor casnici, atât la consumul de gaz, cât și la consumul de energie electrică prin: plafonarea și scăderea acestor plafoane, pentru a evita, bineînțeles, prețurile uriașe, prin creșterea plajei de consum, adică sunt acoperiți mult mai mulți beneficiari și prin creșterea compensației la factură. Practic, un ajutor suplimentar.

Cea de-a treia soluție avansată ține de protecția extinsă pentru IMM-uri, pentru zona economică. Aceasta s-a făcut prin plafonarea prețurilor”, a explicat Ionuț Stroe.

Acesta a precizat apoi că, la începutul săptămânii viitoare cel târziu, Guvernul Ciucă va da o Ordonanță de Urgență în acest sens.

PNL cere controale mai ferme pentru a nu mai fi emise facturi greșite

De asemenea, a mai spus Ionuț Stroe, liberalii au insistat ca instituțiile statului să facă mai des și mai riguros controale, așa încât românii să nu mai primească facturi calculate greșit.

„De asemenea, solicităm instituțiilor care se ocupă cu verificarea și reglementarea pieței de energie să efectueze, în continuare, controale într-un mod mult mai curajos și mult mai ferm pentru că, din punctul nostru de vedere, este inexplicabilă situația în care, în România, s-au greșit peste un milion de facturi”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al PNL.

Urmăriți B1TV.ro și pe