Ludovic Orban: Proiectul șomajului tehnic pentru bugetari a căzut în totalitate. Nu mai avem contextul. În multe instituții nu putea fi aplicată măsura de înjumătățire a personalului (VIDEO)

Ludovic Orban: Proiectul șomajului tehnic pentru bugetari a căzut în totalitate. Nu mai avem contextul. În multe instituții nu putea fi aplicată măsura de înjumătățire a personalului (VIDEO)
Foto: Captură B1 TV

Premierul Ludovic Orban a explicat, pentru B1 TV, procesul prin care vor fi relaxate măsurile de restricție impuse din cauza epidemiei de coronavirus. Șeful Guvernului a dat asigurări că persoanele vulnerabile vor primi măști de la autorități, dat fiind că purtarea acestora va deveni obligatorie după 15 mai. Cât despre șomajul tehnic pentru bugetari, Orban a precizat că proiectul a picat deoarece nu mai există contextul, iar în multe instituții nici nu putea fi pus în aplicare. Despre propunerile profesorului Adrian Streinu Cercel, Ludovic Orban a susținut că acestea erau aberante și încălcau drepturile fundamentale. Premierul a ținut să-i liniștească, în acest context, pe vârstnici.Premierul Ludovic Orban, declarații în exclusivitate pentru B1 TV, în emisiunea „Dosar de politician”, moderată de Silviu Mănăstire:

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

 • Despre relaxarea restricțiilor. Unde vor putea ieși românii după 15 mai: „Anunțul președintelui Iohannis, pe care noi îl susținem, este foarte clar. Se vor elimina restricțiile privitoare la libera circulație. Nu vor mai fi în vigoare Ordonanțele Militare care au instituit aceste restricții și, practic, cetățenii se vor putea mișca liber, vor putea ieși din casă și cu alte scopuri decât cele pentru care s-a permis ieșirea din casă până acum. Sigur că vor trebui respectate niște reguli, adică vor rămâne cele de distanțare fizică, să nu stea în grupuri mai mari de trei persoane, să poară mască în mijoacele de transport în comun. Va fi un set de reguli”
 • Întrebat dacă relaxarea restricțiilor este valabilă și pentru vârstnici: „Măsura va fi valabilă pentru toți cetățenii români. Vom avea o campanie de informare publică, una generală, dar și una aferentă fiecărei măsuri pentru care se elimină restricții”.
 • Despre purtarea măștii: „În spații închise, la birou, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun. Ce e definit ca spațiu închis. La locul de muncă…”
 • Despre oferirea de măști persoanelor vulnerabile: „Vom găsi o soluție pentru a permite achiziționarea de măști și de către persoanele vulnerabile, care au venituri mici, care se încadrează în prevederile Legii venitului minim garantat și pentru alte persoane, care nu au posibilitatea materială să-și achiziționeze”.
 • Întrebat dacă asta înseamnă că le vor primi din partea autorităților: „Cu siguranță. Vom defini categoriile și mecanismul de distribuire, posibil prin autoritățile locale, că ele știu care sunt personele vunerabile și au posibilitatea de a distribui aceste măști”.
 • De ce a fost demis Adrian Streinu Cercel: „Era președintele Comisiei speciale de la nivelul Ministerului Sănătății de luptă împotriva epidemiei COVID. Din această calitate, a lansat public niște măsuri aberante, care încalcă drepturi și libertăți fundamentale și care au creat o stare de emoție îtr-un segment extrem de important al populației. Nu doar pentru vârstnici, ci și pentru familiile lor. Ca să nu spun de alte aberații care au fost prezentate public. În calitatea de președinte al comisiei, nu avea dreptul să comunice public astfel de măsuri. Nu e la prima comunicare contrară deciziilor oficiale, protocoalelor și procedurilor oficiale. Nu poți să menții președinte al Comisiei pe un reprezentant care își permite să comunice public niște opinii personale, niște propuneri, în condițiile în care el acționează într-un regim instituțional. Ce a făcut e de neacceptat.Se referea la lucruri grave, de carantinare a persoanelor în vârstă, de peste 65 de ani, la desprinderea de familii. Plus alte propuneri ca statul să preia distribuirea electricității, a apei… Un asemenea document, într-o contradicție flagrantă cu lumea în care trăim, rar mi-a fost dat să văd”.
 • Când se vor ”deschide” granițele: „Trazitarea Ungariei a fost permisă într-un interval orar. Știu că Vela a negociat cu autoritățile maghiare și urmează să se extindă acest interval. Granițele sunt deschise, trăim în Europa. Tratatul UE prevede libertatea de circulație a oamenilor, mărfurilor, ideilor, serviciilor. E fundamentul UE. E adevărat că sunt anumire restricții dictate unilateral în uneel state, care ușor-ușor se reduc sau chiar au tendința să dispară. A fost o reglementare privind intervalul orar. Dacă se respectau regulile de tranzitare a Ungariei, nu au fost opreliști pentru cetățenii români care au vrut să meargă în alte state UE”.
 • Proiectul șomajului tehnic pentru bugetari a căzut în totalitate? De ce? „Pot să spun că a căzut în totalitate. Pe de altă parte, era foarte greu de aplicat. Considerentele erau mai mult de natură epidemiologică și, evident, de solidaritate. Am intrat în prelungirea stării de urgență, nu mai avem contextul. Până se adoptă reglementarea, o aplici pe o perioadă de 15 zile? Nu e o perioadă de aplicare. Avem dificultăăți legate de faptul că sunt multe instituții, domenii de activitate care funcționează cu motoarele turate și nu poate fi aplicată măsura de înjumătățire a personalului: Sănătate, profesori, Ministerul de Interne, chiar și cei de la Finanțe, care au o activitate foarte laborioasă, cei de la Ministerul Muncii, implicați direct în implementarea măsurilor de susținere a angajaților afectați de criză. Și în privința autorităților locale, la nivelul serviciilor sociale e o încărcătură mare”.
 • Despre planurile PSD cu alegerile locale: „Uitați ce fac (PSD și aliații) cu ordonanțele. Am dat OUG privitor la prelungirea mandatelor aleșilor locali, au sărit și ei cu un proiect de lege privitor la prelungirea mandatelor aleșilor locali, dar au adăugat în plus că data alegerilor locale nu se mai stabilește de Guvern, ci prin lege de către Parlament. Nu vă mai spun… Probabil există, nu știu, o dorință pe care sincer n-o înțeleg… Pare că parazitează așa…”
 • Există vreun plan ca alegerile locale să fie organizate la anul? La nivelul Guvernului am și prezentat public punctul meu de vedere, dar trebuie să vedem evoluția epidemiei. Dacă primul val se va stinge spre 1 iulie, prognozele făcute de epidemiologi spun că un al doilea val ar fi posibil după octombrie. Cred că am putea organiza alegerile locale în septembrie. Cred că trebuie organizate cu cât mai repede, cu atât mai bine. Să fie posibile și din punct de vedere al contextului epidemiologic”.
 • Ce se întâmplă cu alegerile parlamentare: „Ele trebuie organizate normal pe 6 decembrie, ca să fiu riguros. Sigur, în cazul în care va veni al doilea val, în toamnă, ne va găsi mult mai bine pregătiți. Dacă luăm măsuri corecte, cum am luat și în fața primului val, răspândirea virusului nu va fi atât de mare. Dacă și asigurăm votul prin corespondență inclusiv în țară sau votul electronic bine securizat, putem asigura o prezență la vot semnificativă”.
 • Despre ridicarea restricțiilor pentru sectorul HORECA: „După data de 15 mai, odată cu reluarea libertății de circulație și renunțarea la restricții, va exista probabil o mișcare mai mare a cetățenilor, va exista o posibilitate de reluare cel puțin a sectorului hotelier. La fiecare ridicare de restricție facem o evaluare din punct de vedere al riscului epidemiologic, asociat măsurii de relaxare și a măsurilor de însoțire care trebuie respectate în cazul reluării activității respective. Nu pot să dau un orizont de timp”. A mai punctat că, pe măsura reluării activității economice, hotelurile și alte spații de cazare (moteluri, pensiuni) pot să înceapă să primească persoane.
Ultima oră
13:17 - GCS: 8.118 de cazuri de COVID-19 și 17 decese, înregistrate în ultimele 24 de ore. 17 județe din România, în scenariul roșu
13:15 - Zece seriale scurte de pe Netflix pentru cei care se plâng că n-au timp liber (video)
13:02 - Florin Cîțu, despre situația din energie: Orice măsură trebuie să se aplice unitar tuturor participanților în economie și nu trebuie să se ia niciun leu de la investiții. PNL, de acord cu orice reducere a poverii fiscale dacă e unitară (VIDEO)
13:00 - Lucian Bode: Tragedia din Bolintin-Vale a scos la iveală încă o dată putregaiul unui sistem care s-a degradat în ultimii 30 de ani. Voi continua să dispun măsuri care să ducă la o curățenie în propria noastră ogradă
12:31 - Vulcanul subacvatic Tonga a provocat un tsunami (video)
12:31 - Schimbări în serialul Adela. Un nou personaj, surpriza sezonului 3 de la Antena 1. Cine este și ce rol va juca (FOTO)
12:29 - Novak Djokovic ar putea rata și Roland Garros. Ce a declarat ministrul francez al sportului, Roxana Mărăcineanu
12:14 - Jaqueline Cristian, a doua româncă în turul II de la Australian Open 2022. Victorie la pas cu Greetje Minnen, locul 84 mondial
12:07 - Eugen Tomac: Fuziunea cu PNL nu există la ora actuală pe agenda PMP / Niciodată nu am negociat funcții pentru mine în numele partidului / Majoritatea liderilor au decis că se impune un nou congres
12:02 - Fuego, atac dur la adresa românilor: „Cultura unui popor nu e un moft, e o necesitate”