Ludovic Orban: Cred că am putea avea alegerile locale în septembrie. Parlamentarele ar trebui să fie pe 6 decembrie. Dacă asigurăm votul prin corespondență și în țară sau cel electronic, putem asigura o prezență la vot semnificativă (VIDEO)

Ludovic Orban: Cred că am putea avea alegerile locale în septembrie. Parlamentarele ar trebui să fie pe 6 decembrie. Dacă asigurăm votul prin corespondență și în țară sau cel electronic, putem asigura o prezență la vot semnificativă (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Ludovic Orban a declarat, pentru B1 TV, că alegerile locale ar putea fi organizate în septembrie. Totul, însă, depinde de modul în care va evolua epidemia de coronavirus. Prim-ministrul susține că, potrivit epidemiologilor, dacă un prim val de COVID-19 se va stinge în jurul datei de 1 iulie, al doilea ar putea avea loc după luna octombrie. Deci ar fi bine ca alegerile locale să aibă loc în septembrie. Cât despre alegerile parlamentare, acestea ar trebui, teoretic, să se desfășoare pe 6 decembrie. Și de această dată depinde, însă, totul de epidemia de COVID-19. Ludovic Orban a mai susținut că „dacă și asigurăm votul prin corespondență în țară sau votul electronic bine securizat, putem asigura o prezență la vot semnificativă”.Până în acest moment, în România au fost confirmate 10.096 de infectări cu SARS-CoV-2. 545de oameni au murit.

Ludovic Orban: Cred că am putea organiza alegerile locale în septembrie

Șeful Guvernului a declarat, pentru B1 TV, că oganizarea alegerilor locale și parlamentare va depinde foarte mult de evoluția epidemiei de coronavirus. Epidemiologii anticipează că primul val de infectări se va stinge în jurul datei de 1 iulie, iar al doilea va apărea în luna octombrie. Orban crede, prin urmare, că ar fi bine ca alegerile locale să fie organizate în luna septembrie.

Întrebat de moderatorul Silviu Mănăstire dacă există vreun plan la nivelul Guvernului ca alegerile locale să fie organizate la anul, Ludovic Orban a răspuns: „La nivelul Guvernului am și prezentat public punctul meu de vedere, dar trebuie să vedem evoluția epidemiei. Dacă primul val se va stinge spre 1 iulie, prognozele făcute de epidemiologi spun că un al doilea val ar fi posibil după octombrie. Cred că am putea organiza alegerile locale în septembrie. Cred că trebuie organizate cu cât mai repede, cu atât mai bine. Să fie posibile și din punct de vedere al contextului epidemiologic”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban: În mod normal, alegerile parlamentare trebuie organizate pe 6 decembrie

Prim-ministrul a mai declarat că, teoretic, parlamentarele ar trebui să se desfășoare pe 6 decembrie, dar și acest lucru depinde de evoluția epidemiei.

Întrebat de Silviu Mănăstire ce se întâmplă cu alegerile parlamentare, premierul a explicat: „Ele trebuie organizate normal pe 6 decembrie, ca să fiu riguros. Sigur, în cazul în care va veni al doilea val, în toamnă, ne va găsi mult mai bine pregătiți. Dacă luăm măsuri corecte, cum am luat și în fața primului val, răspândirea virusului nu va fi atât de mare. Dacă și asigurăm votul prin corespondență inclusiv în țară sau votul electronic bine securizat, putem asigura o prezență la vot semnificativă”.

Orban a mai dat de înțeles că majoritatea din Parlament, condusă de PSD, nu are o atitudine tocmai matură și încearcă mereu să faulteze Guvernul: „Uitați ce fac (PSD și aliații) cu ordonanțele. Am dat OUG privitor la prelungirea mandatelor aleșilor locali, au sărit și ei cu un proiect de lege privitor la prelungirea mandatelor aleșilor locali, dar au adăugat în plus că data alegerilor locale nu se mai stabilește de Guvern, ci prin lege de către Parlament. Nu vă mai spun… Probabil există, nu știu, o dorință pe care sincer n-o înțeleg… Pare că parazitează așa…”.

Urmăriți B1TV.ro și pe