Ludovic Orban: Guvernul Ciucă săvârșește un atentat la democrație. Respectați dreptul cetățenilor de a-și alege primarul! (VIDEO)

Ludovic Orban: Guvernul Ciucă săvârșește un atentat la democrație. Respectați dreptul cetățenilor de a-și alege primarul! (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ludovic Orban, președintele formațiunii Forța Dreptei, a vorbit despre victoria obținută în instanță împotriva Guvernului Ciucă, vineri, la Știrile B1 TV, prezentate de Irina Petraru, și i-a îndemnat pe guvernanți să respecte „democrația”, „Constituția” și „dreptul cetățenilor de a-și alege primarul”.

Ludovic Orban, pe B1 TV: Guvernul Ciucă săvârșește un atentat la democrație și la drepturile și libertățile cetățenilor

Fostul premier a acuzat actualul guvern că a comis „o gravă încălcare a drepturilor cetățenilor români”.

„Motivul principal pentru care am decis să dau în judecată Guvernul este faptul că eu consider că este o gravă încălcare a drepturilor cetățenilor români – și este vorba de sute de mii de români, în peste 50 de localități, cărora li s-a răpit dreptul de a-și alege primarul de către un guvern care, practic, săvârșește un atentat la democrație și la drepturile și libertățile individuale ale cetățenilor”, a declarat Ludovic Orban.

El susține că a dat în judecată Guvernul „pentru că nu exista o altă soluție”.

„Am încercat în mod repetat să fac apel la lege, să cer Guvernului să respecte legea. Legea spune foarte clar, în termen de 90 de zile de la data la care rămâne vacantă funcția de primar, Guvernul este obligat să emită hotărârea de Guvern de organizare a alegerilor locale, or guvernul ăsta practic nu dă două cepe degerate pe dreptul la vot al cetățenilor români – și am ajuns în situația de a da în judecată Guvernul pentru că nu mai exista o altă soluție pentru a putea determina Guvernul să acționeze în conformitate cu Constituția și cu normele elementare ale democrației”, a adăugat deputatul.

Pe de altă parte, Ludovic Orban a menționat că se poate depune recurs împotriva deciziei în termen de 15 zile.

„Hotărârea este dată de instanța de fond, de Curtea de Apel, ea poate fi recurată, adică se poate depune recurs în termen de 15 zile, dar mesajul meu către guvernanți este foarte simplu – respectați legea, respectați democrația, respectați Constituția, respectați dreptul cetățenilor de a-și alege primarul, pentru că primarul este cheia de boltă în conducerea unei comunități și nu este admisibil ca oameni care nu au niciun fel de legitimitate, niciun fel de contract de reprezentare cu cetățenii unei localități, să dispună cheltuirea banilor publici din bugetul local, să angajeze patrimoniul localității, să ia decizii care afectează viața de zi cu zi a comunității locale, în condițiile în care ei nu reprezintă pe nimeni și nu au niciun fel de legitimitate!”, a mai spus Ludovic Orban.

Urmăriți B1TV.ro și pe