Ludovic Orban, întrebat despre statul paralel: „Oameni care lucrează în structuri care au o acţiune care nu se desfăşoară în plină lumină publică, pot să îşi depăşească competenţele și să intervină unde nu au dreptul”

Ludovic Orban, întrebat despre statul paralel: Oameni care lucrează în structuri care au o acţiune care nu se desfăşoară în plină lumină publică, pot să îşi depăşească competenţele și să intervină unde nu au dreptul
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban a declarat duminică în emisiunea Selectiv, moderată de Dan Bucura, că nu poate fi demonstrat dacă serviciile intervin în competiția inernă din PNL.  Pe de altă parte, acesta a precizat că există o serie de lucruri care s-au întâmplat în campanie și care i-au generat semne de întrebare:

„Este foarte greu să demonstrezi dacă există vreo intervenţie din partea unui serviciu de informaţii pentru că, de regulă, acţiunile pe care le desfăşoară serviciile de informaţii nu se desfăşoară la vedere, se desfăşoară, ca să spun aşa, în zona invizibilă. Pe de altă parte, să ştiţi că sunt o serie de lucruri care s-au întâmplat în această campanie, care mi-au pus serioase semne de întrebare”, a spus Ludovic Orban.

Acesta a criticat implicarea serviciilor în administrație, în economie, în presă, în zona privată:

„Nu am susţinut ideea statului paralel, care e o sintagmă car este întrebuinţată foarte larg. Sigur că aici societatea civilă trebuie să fie permanent în gardă, pentru că se ştie că totdeauna oameni care lucrează în structuri care de multe ori au o acţiune care nu se desfăşoară în plină lumină publică, la vedere, pot să îşi depăşească competenţele şi pot să influenţeze decizii în zone în care nu au dreptul să intervină. Din punctul meu de vedere, serviciile nu au ce să caute în administraţie, serviciile nu cu ce să caute în justiţie, serviciile nu au ce să caute în zona economică, în zona privată, nu au ce să caute în zona media. De-a lungul timpului, au apărut diferite dezvăluiri privind implicarea “, a mai precizat Ludovic Orban.

Acesta a subliniat că partidele politice trebuie să fie foarte atente la orice fel de interferenţă a unor entităţi:

“Vorbesc numai de servicii interne, vorbesc şi de servicii externe, pentru că se ştie că totdeauna există acţiuni care sunt mai puţin vizibile care pot să afecteze deciziile în statul român”, a afirmat Ludovic Orban pentru B1 Tv.