Ludovic Orban susține că alegerile locale ar putea avea loc la finele lui septembrie – începutul lui octombrie. Parlamentarele, cel mai devreme pe 6 decembrie. Totul depinde de evoluția epidemiei de coronavirus

Ludovic Orban susține că alegerile locale ar putea avea loc la finele lui septembrie - începutul lui octombrie. Parlamentarele, cel mai devreme pe 6 decembrie. Totul depinde de evoluția epidemiei de coronavirus
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban a declarat că alegerile locale ar putea avea loc la finalul lunii septembrie sau la începutul lui octombrie, iar parlamentarele s-ar putea desfășura cel mai devreme pe 6 decembrie. Totul depinde, însă, de evoluția epidemiei de coronavirus. Sunt specialiști care afirmă că ne așteaptă un al doilea val de infectări cu COVID-19, dar nu se știe sigur când și dacă acest lucru chiar se va întâmpla. Șeful Guvernului a precizat că și modul în care se vor desfășura campaniile electorale va fi influențat de această epidemie, căci lucrurile vor trebui să se desfășoare de așa manieră încât răspândirea virusului să nu scape de sub control.

Ludovic Orban susține că epidemia de coronavirus va influența calendarul alegerilor locale și parlamentare

Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă seară, la RTV, că organizarea alegerilor locale și parlamentare va depinde foarte mult de modul în care evoluează epidemia de coronavirus în România, inclusiv de posibila apariție a unui al doilea val de infectări. Șeful

Guvernului a precizat că localele ar putea avea loc la sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie, iar alegerile parlamentare cel mai devreme pe 6 decembrie. Acesta a afirmat că și derularea campaniilor electorale va depinde de evoluția COVID-19.

„Din evaluările epidemiologilor, cel mai probabil în iulie – august vom avea o reducere foarte mare a numărului de cazuri, asta dacă respectăm regulile. Eu văd că românii sunt serioşi şi respectă regulile. Din punctul nostru de vedere, cel mai bun moment pentru alegerile locale va fi sfârşitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie.

Alegerile parlamentare trebuie organizate în 6 decembrie cel mai devreme. Aceasta este cea mai probabilă dată, dar va trebui să vedem cât de puternică va fi epidemia şi dacă va permite organizarea unei campanii electorale”, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban, la RTV.
Alegerile locale trebuiau să aibă loc în luna iunie, dar au fost amânate din cauza epidemiei.

Premierul, despre „votul prin corespondență în țară sau votul electronic bine securizat”

La finele lunii aprilie, Ludovic Orban afirma că „dacă și asigurăm votul prin corespondență în țară sau votul electronic bine securizat, putem asigura o prezență la vot semnificativă”.

Întrebat la acea vreme de moderatorul B1 TV Silviu Mănăstire dacă există vreun plan la nivelul Guvernului ca alegerile locale să fie organizate la anul, Ludovic Orban a răspuns: „La nivelul Guvernului am și prezentat public punctul meu de vedere, dar trebuie să vedem evoluția epidemiei. Dacă primul val se va stinge spre 1 iulie, prognozele făcute de epidemiologi spun că un al doilea val ar fi posibil după octombrie. Cred că am putea organiza alegerile locale în septembrie. Cred că trebuie organizate cu cât mai repede, cu atât mai bine. Să fie posibile și din punct de vedere al contextului epidemiologic”.

UDMR a propus ca mandatele tuturor aleșilor locali să fie prelungite de la patru la cinci ani. Camera Deputaților a adoptat tacit acest proiect de lege, dar votul final va fi dat de Senat.

Parlamentul a decis organizarea alegerilor locale în cel mult 6 luni de la expirarea stării de alertă

Pe 13 mai, Camera Deputaților a votat ca alegerile locale să fie organizate în termen de șase luni de la data la care va expira starea de alertă.

Potrivit actului normativ, data la care va avea loc scrutinul local trebuie stabilită cu cel puțin 75 de zile înainte de vot, de către Parlament, nu de Guvern, așa cum se întâmpla până acum.

Actul normativ a fost trimis președintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Urmăriți B1TV.ro și pe