Marcel Ciolacu, despre problemele cu plata pensiilor în decembrie: PSD avea dreptate când spunea că s-au luat bani de la fondul de pensii. E nevoie de o rectificare bugetară (VIDEO)

Marcel Ciolacu, despre problemele cu plata pensiilor în decembrie: PSD avea dreptate când spunea că s-au luat bani de la fondul de pensii. E nevoie de o rectificare bugetară (VIDEO)

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a repetat acuzația că liberalii, cu care negociază pentru formarea viitorului guvern, au luat bani din fondul de pensii. Din acest motiv, situația plății pensiilor, așa cum sunt ele acum, e una dificilă. Totuși, Ciolacu spune că acest lucru poate fi rezolvat printr-o rectificare bugetară.

Ce spune Marcel Ciolacu despre pensii

Reporter: Acum, pentru pensile în plată în decembrie, e un necesar de fonduri de câteva milioane, deci nu putem pensiile nici la acest nivel…

Marce Ciolacu: Deci îmi dați dreptate când PSD spunea că s-au luat bani de la fondul de pensii și atunci trebuie o rectificare ca sa ducem banii înapoi. Vă mulțumesc că ne-ați dat dreptate și dvs, și cei de la guvernare!

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Declarațiile vin în contextul în care social-democrații l-au acuzat de mai multe ori pe premierul demis Florin Cîțu că, la rectificarea bugetară din vară, a luat bani de la pensii și le-a dat primarilor pentru a-și asigura voturile la congresul partidului. La congres, Cîțu a reușit să-și obțină șefia PNL.

„Ştiţi de unde provin banii pe care i-a dat Cîţu primarilor PNL care l-au votat la congres? Ei bine, de la pensii! Bugetul Ministerului Muncii a fost tăiat cu 3 miliarde de lei la ultima rectificare bugetară, pentru ca 1 miliard de lei să fie redistribuit către fondul de rezervă aflat la dispoziţia premierului, din care au fost plătiţi, ieri, primarii PNL!”, scria deputatul PSD Marius Budăi, pe Facebook, la începutul lunii octombrie.

Ce vor PSD și PNL în legătură cu pensiile

Luni, Sorin Grindeanu, prin-vicepreședintele PSD, a declarat că social-democrații vor creșterea pensiilor cu 11% de la 1 decembrie.
Acesta a mai susținut că e nevoie și de creșterea salariului minim în două trepte de anul viitor. Grindeanu a dat asigurări că măsurile propuse de PSD se susțin bugetar.

În schimb, PNL susține indexarea pensiilor cu 6% de la 1 ianuarie.

„Un efort realist și sustenabil bugetar pentru anul viitor înseamnă :
• creșterea alocațiilor cu 20% de la 1 ianuarie, deci un plus de aproximativ 350 de milioane lei lunar, suplimentar peste cheltuiala de anul acesta;
• de asemenea, pensiile vor fi indexate cu minimum 6%, intenția fiind ca această creștere să fie mai mare;
• vom menține direcția de creșterea a salariului minim prin dialog cu partenerii sociali”, afirma Raluca Turcan, ministrul Muncii, pe 1 noiembrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe