Marii baroni locali printre care Mazăre, Vanghelie, Nichita, Constantin și Mischie și-au pierdut puterea nu pentru că românii nu i-au mai votat, ci după lupte grele cu procurorii. Liviu Iolu consideră că acest lucru este dovada faptului că maturizarea cetățeanului român la vot încă nu s-a produs.
”O ţară sănătoasă nu este cea în care aleşii sunt „curăţaţi“ de pe scena publică doar după întâlnirea cu justiţia. Ţara realmente sănătoasă este aceea în care cetăţenii simt când un politician capătă atâta putere încât de la un punct începe să-şi bată joc de cetăţenii care l-au votat, să acumuleze avere fără acte şi să comande ca boierul pe moşie, a scris Liviu Iolu pentru Adevărul.
Cele mai recente exemple, ale lui Nichita și Mazăre, arată că baronii nu sunt înlăturați de comunitatea care i-a ales, ci de conjunctura penală în care se află,
Citeste mai mult: adev.ro/nouyu2
Citeste mai mult: adev.ro/nouyu2
după ani de sfidare a comunităţilor şi votanţilor
Citeste mai mult: adev.ro/nouyu2
. ”Bucuria acestor prăbuşiri a fost mai degrabă a jurnaliştilor şi a unei minorităţi din alte judeţe decât cele pe care aceşti baroni locali le călăreau, ceea ce arată că de fapt cei doi încă mai aveau şanse să îşi recâştige funcţiile la următoarele alegeri – ajutaţi fiind şi de sistemul de vot nereprezentativ adoptat recent prin blat de PSD şi PNL”, mai completează jurnalistul.
Liviu Iolu atrage atenția că, asemenea acestor baroni locali, mai sunt mulți primari mai puțin cunoscuți, dar care se comportă tot ca șefi de moșie, îmbogățindu-se rapid și mituind alegătorii în preajma alegerilor pentru a-și păstra pozițiile.
În finalul articolului Liviu Iolu susține că alegerile din 2016 sunt un test care va demonstra dacă ”românii au înţeles că de fapt bunăstarea lor este în strânsă legătură cu administratorul averii comunităţii în care trăiesc, iar votul nu este un exerciţiu inutil în care se alege încă un secretar de judeţ”.