Ministrul Apărării, întâlnire cu ambasadoarea SUA la NATO. Vasile Dîncu: Prezența consolidată a militarilor americani în România, extrem de importantă

Ministrul Apărării, întâlnire cu ambasadoarea SUA la NATO. Vasile Dîncu: Prezența consolidată a militarilor americani în România, extrem de importantă
Foto: Facebook @ Vasile Dîncu

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, s-a întâlnit cu ambasadoarea americană la NATO, Julianne Smith, luni, la împlinirea a 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic România-SUA, iar cei doi au discutat despre evoluțiile de securitate din regiunea Mării Negre și războiul din Ucraina, dar și despre deciziile aliate majore luate la Summitul NATO de la Madrid.

Ce a declarat Vasile Dîncu (MApN) după discuția cu ambasadoarea SUA la NATO

„Așa cum am mai spus, Summit-ul NATO de la Madrid a reprezentat un moment istoric care a asigurat cadrul pentru decizii strategice privind adaptarea pe termen lung a posturii colective de descurajare şi apărare și am salutat, în acest context, deciziile care au fost luate aici privind consolidarea apărării aliate înaintate pe flancul estic, inclusiv în România”, a scris ministrul Apărării, luni, pe Facebook.

„Anunţul preşedintelui american Joe Biden privind dislocarea suplimentară de efective militare americane în România, la nivelul unei brigăzi de luptă, ca parte a unui efort mai amplu privind prezenţa SUA în Europa, a fost unul de o maximă însemnătate pentru țara noastră; recunoaștem efortul şi contribuţia SUA de până acum în sprijinul securităţii României şi a posturii colective la Marea Neagră”, a adăugat Vasile Dîncu.

Un alt subiect al discuțiilor s-a referit la adoptarea unui nou Concept Strategic al Alianței Nord-Atlantice, în care sunt menționate importanţa regiunii Mării Negre pentru securitatea Alianţei, precum şi sprijinul pentru partenerii estici, Ucraina, Georgia şi Republica Moldova.

„În ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei, atât eu, cât și Doamna Ambasador am apreciat că este nevoie de continuarea eforturilor, atât referitoare la asistența în funcție de evoluțiile situației de securitate, cât și privind ajutorul pentru refugiați”, a continuat ministrul.

Cei doi oficiali au vorbit și despre cooperarea bilaterală România-SUA în domeniul apărării.

„În mod evident, am vorbit și despre cooperarea bilaterală România-SUA în domeniul apărării, cu atât mai mult cu cât simbolistica zilei de astăzi ne-a oferit prilejul să rememorăm împreună momente semnificative care au marcat cei 25 de ani de Parteneriat Strategic România-SUA”, a precizat Vasile Dîncu.

„Am apreciat angajamentul îndelungat și solid al SUA în vederea asigurării securității în zona Mării Negre, în special în această perioadă complicată, iar, în acest context, am transmis mulțumiri pentru prezența consolidată a militarilor americani în România care este una extrem de importantă. Împreună cu apartenența la NATO și UE, Parteneriatul Strategic româno-american reprezintă triada constructului securitar al țării noastre”, a mai spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe