Teatrul Național București este în centrul unui scandal zilele acestea. Mai mulți actori i-au reproșat directorului interimar Mircea Rusu că a refuzat ca teatrul să facă mai multe gesturi simbolice în sprijinul Ucrainei, țară atacată de Rusia, acuzație respinsă categoric de director. Tensiunile au devenit chiar mai mari pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, când pe scenă a urcat Dan Puric, actor considerat de unii ca având viziuni antieuropene și proruse. Mai mult, oamenilor prezenția la spectacol li s-au oferit exemplare din „Certitudinea”, o „fițuică extremistă”, după cum a caracterizat-o deputatul USR Iulian Bulai. USR i-a cerut ministrului Culturii, Lucian Romașcanu (PSD), să-l demită pe Mircea Rusu de la conducerea TNB, altfel va fi depusă o moțiune simplă în Parlament împotriva sa.
Subiectul a fost dezbătut în emisiunea „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV. Învitații au fost Lucian Romașcanu (PSD), ministrul Culturii, Iulian Bulai, deputat USR, și Ionuț Pavel, impresarul actorului Dan Puric.
„E o încercare politică a USR de a ieși din conul de umbră în care se zbate pe merit, de altfel, că plusurile aduse în societate s-au dovedit a fi minimale”, a declarat Romașcanu.
„Legat de Teatrul Național, lucrurile sunt destul de simple, dar în acelasi timp destul de grave, dar nu în modul în care le văd cei care cer demisii de dimineață până seară.
Acum e un singur fapt cu adevărat grav, anume că cienva și-a permis să intre în Teatrul Național și să facă distribuția unor materiale, indiferent ce tip, acum, sigur, cu atât mai grav cu cât ele conțin atitudinii contrare poziției oficiale și naturale ale statului român. Pentru asta e o plâgere la poliție, am trimis Corpul de Control, va fi o comisie de anchetă internă, vom vedea cine sunt vinovații și vom lua decizi în consecință”, a mai declarat ministrul Culturii.
Romașcanu a mai spus că nu are nicio problemă să vină în Parlament să discute despre activitatea sa la Minister, dar altfel enu mai trăiește nici Ana Pauker, nu mai e nici Salin pintre noi să cerem demisia de azi pe azi”.
Ministrul a mai spus că în timpul mandatului său nu vor fi cenzurați actorii. „Dar există actori fenomenali care au poziții publice și civice în afara teatrului, în teatru fac teatru și e cazul lui Dan Puric, care a fost urmărit și de membri USR și care nu a făcut niciun gest pe scenă care să poată fi interpretat drept putinist”, a mai precizat Lucian Romașcanu, pentru B1 TV.
La rândul său, deputatul USR Iulian Bulai a precizat că nu i-a cerut demisia ministrului, ci i-a cerut să-l demită pe direcorul intermar de la TNB și dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci USR va depune o moțiune simplă în Parlament împotriva lui Romașcanu.
Bulai a mai spus că, în ultimii ani, Dan Puric a început să aibă „un discurs ultraortodox, ultranaționalist extremist”: „e un discurs extremist în care eu, ca român neortodox, neaparținând unei confesiuni religioase majoritare, nu mă mai simt binevenit”.
„În momentul în care iei pe toți ceilalți în derâdere care nu sunt nici rămâni, nici ortodocși, și în care găsești dușmni imaginari din UE, din valorile europene, din NATO și tot ce vine de la est, de la Putin, de la Kremlin trebuie înbrățișat ca aparținând valorilor tradiționale și corecte, atunci ai un mesaj greșit și o înțelegere distorsionată a realității”, a continuat deputatul USR.
Ionuț Pavel, impresarul lui Dan Puric, a remarcat că „numai TNB-ul e atcaat” și a acuzat „un grup de presiune care încearcă să-l scoată pe Dan Puric din cultura româneacă”.
„A fost o glumă acum ceva vreme, când cineva l-a salutat, de față cu un domn cred că era de la USR, cu expesia ”să trăiți, domnule viitor președinte!” și de atunci a început. De vreo lună jumate așa. O fi (cu resorturi politice) în capul cuiva. E un ordin.
Dlui Bulai îi pute Dan Puric de ceva vreme, e perioada în care se vorbește de o anumită implicare politică a lui Dan Puric. Dan Puric ee un actor foarte bun”, a continuat Pavel.
Acesta a precizat că actorul nu are decât un singur proiect politic și acesta se numește ”România”.