Ministrul Mediului critică decizia CE de a trimite România în fața Curții de Justiție: Este ciudat modul în care s-a acționat

Ministrul Mediului critică decizia CE de a trimite România în fața Curții de Justiție: Este ciudat modul în care s-a acționat
Sursa foto: Facebook

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a catalogat drept „ciudat” modul în care a acționat Executivul comunitar cu o zi înainte, când a trimis țara noastră în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru nerespectarea normelor UE privind combaterea poluării industriale.

„Este vorba despre o trimitere în judecată pe un caz de infringement pe cele trei instalaţii de mare ardere – Centrala Govora şi cele două centrale de la Deva. Din cele trei instalaţii de ardere două sunt închise definitiv de România.

Tocmai de aceea este ciudat modul în care s-a acţionat ieri, pentru că cele două centrale sunt închise definitiv. Oamenii au fost disponibilizaţi, s-au plătit salarii compensatorii.

Într-adevăr, în cazul Govora este o problemă specială, pentru că o mare parte din oraş este în continuare conectată la sistemul de încălzire centralizat. Zeci de mii de familii primesc, iarnă de iarnă, căldură din această centrală.

Tocmai de aceea, Consiliul Judeţean în calitate de proprietar al acelei centrale nu a închis, neavând fonduri de modernizare în ultimii ani. Am avut o perioadă de tranziţie până în 2013, ce nu a fost respectată. Nu au fost făcute modernizările care trebuiau să fie puse în practică şi Comisia Europeană a decis trimiterea în judecată a României. În cele două cazuri de centrale închise definitiv nu sunt probleme. În al treilea caz vom încerca să explicăm Comisiei că acolo retehnologizarea trebuie făcute cu condiţia ca acele persoane să nu rămână fără căldură pe timpul iernii”, a declarat Tanczos Barna, la Digi24, potrivit Agerpres.

Comisia Europeană dă România în judecată la CJUE din cauza poluării

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită România în faţa CJUE din două motive: nerespectarea normelor Uniunii Europene privind combaterea poluării industriale şi neîndeplinirea obligaţiei de a adopta un program de control al poluării atmosferice.

În baza acestei Directive, statele UE au obligația să adopte și să pună în aplicare programe naționale de control al poluării atmosferice. Acestea ar trebui să cuprindă măsuri pentru atingerea unor niveluri de calitate a aerului. Statele membre trebuie să transmită anual rapoarte privind cinci poluanți atmosferici.

România trebuia să adopte primul său program până la 1 aprilie 2019.