Ministrul propus al Finanțelor, Adrian Câciu, despre rectificarea bugetară: „Pensiile și salariile se primesc la timp. Totul este reglat pentru luna decembrie”

Ministrul propus al Finanțelor, Adrian Câciu, despre rectificarea bugetară: Pensiile și salariile se primesc la timp. Totul este reglat pentru luna decembrie
Foto: Facebook @ Adrian Câciu

Ministrul propus al Finanțelor, Adrian Câciu, a oferit joi detalii despre rectificarea bugetară necesară pentru plata pensiilor și salariilor până la sfârșitul anului. În acest context, a dat asigurări că totul a fost reglat pentru luna decembrie și că toate plățile au fost acoperite. Acesta a precizat că execuțiile la unele ministere au fost deficitare și doar ceea ce era în imposibilitatea de a fi cheltuit a fost retras.

Ce se întâmpla cu plata pensiilor și salariilor

„Sumele par importante, atâta timp cât te uiți la agricultură unde ai o scădere de fonduri sau la transporturi. La ambele este vorba despre absorbție deficitară a fondurilor europene.

Ne propunem multe la început de an dar la final constatăm că nu cheltuim banii și nu atragem fondurile europene. Banii necesari să fie acolo unde trebuie, nu să îi ținem undeva în minister iar la final să constatăm că pe alte părți suntem deficitari. Cum suntem deficitari la capitolul sănătate sau protecție socială.

La pensii efectiv cred că sunt undeva la 580 de milioane de lei. Era o diferență din subvenții care au fost retrase la rectificarea din august. Nu retragi la rectificări bani, neștiind cum va fi execuția bugetară dar și cum vor arăta prognoza din următoarele luni”.

De unde au fost tăiate fondurile

Referitor la retragerea a 570 de milioane de lei de la Transporturi, acesta a precizat:

„Pentru că nu se poate cheltui. Nu a fost nici măcar angajată din ce știu. În următorul buget veți vedea următoarea abordare, alocăm 7% din PIB pentru investiții care se pot face în acel an. Toate proiectele care sunt mature vor intra la finanțare. Vom aloca 7% doar pe proiecte care sunt în execuție”.

Acesta a spus că sunt și banii necesari pentru compensarea afacturilor la electricitate:

„Nimeni nu trebuie să aibă această grijă, banii vor fi în acest minister pentru plata sau alimentarea conturilor. La pensii era un reglaj de 580 de milioane, 95% din bani erau deja la Ministerul Muncii. La Justiție adăugăm 800 de milioane pentru plata hotărârilor judecătorești. La Ministerul Sănătății, rectificarea este de 2,4 miliarde de lei atât cât s-a solicitat”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.