Nicolae Ciucă: Trebuie să mărim capacitatea de absorbție a fondurilor europene / Aprobarea bugetului pe 2022 în Parlament a rămas pentru data de 23 decembrie

Nicolae Ciucă: Trebuie să mărim capacitatea de absorbție a fondurilor europene / Aprobarea bugetului pe 2022 în Parlament a rămas pentru data de 23 decembrie
Foto: Guvernul României / Facebook

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că trebuie majorată capacitatea de absorbție a fondurilor europene, fie că este vorba despre PNRR, fondurile operaționale sau cele de coeziune, transmite Agerpres.

Nicolae Ciucă, despre absorbția fondurilor europene

Întrebat dacă este posibil ca banii din PNRR să fie descentralizaţi către autorităţile locale, premierul a explicat: „Sunt mai multe discuţii în acest sens şi cei care lucrează nemijlocit la acest proiect vor veni cu soluţii şi iau în calcul şi aceste variante, pentru că trebuie să facem în aşa fel încât să mărim capacitatea de absorbţie. Nu este vorba doar de PNRR şi aici discutăm şi de fondurile operaţionale şi cele de coeziune. Este vorba de a ne mări capacitatea de absorbţie”.

„Nu guvernăm ţara pentru a ne duce cu fondurile predilect către o anumită regiune sau către un anumit judeţ. Ne-am asumat să asigurăm dezvoltarea echitabilă a fiecărei regiuni şi a fiecărui judeţ”, a mai spus Nicolae Ciucă, miercuri, la Parlament.

Bugetul pe 2022 ar urma să fie aprobat în Parlament pe 23 decembrie

Prim-ministrul liberal a spus că vor fi asigurați banii promiși pentru majorarea alocațiilor și a pensiilor. Bugetul pe 2022, a continuat el, va fi aprobat în Parlament pe 23 decembrie.

„Să finalizăm bugetul şi acolo veţi vedea. Luni vom avea o primă formă a bugetului. Aprobarea în Parlament, aşa cum ne-am asumat la nivelul coaliţiei, a rămas pentru data de 23 decembrie”, a precizat Nicolae Ciucă.

Președintele PNL confirmase la rândul său că ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, va prezenta luni la nivelul coaliției o formă a bugetului pe 2022.

„Partidul Național Liberal este în Parlament, vom fi aici până când trebuie să votăm acest buget, dar el trebuie să vină. Încă nu am văzut acest buget, nu am văzut nicio variantă de buget. (…) Avem un Guvern, în primul rând, care funcționează și implementează măsurile din programul de guvernare. Bugetul, când o să avem o variantă prezentată de Ministerul Finanțelor, atunci vom putea să discutăm pe buget. Acum nu știu de ce ne grăbim, sunt lucruri care trebuie făcute foarte bine”, a afirmat Florin Cîțu, răspunzând la întrebările reporterilor.