Nicușor Dan: 40% din vehiculele STB sunt în circulație. Una din marile probleme ale STB e influența total nesănătoasă pe care o are sindicatul majoritar. Oamenii care nu vor să fie în sindicat primesc turele mai grele (VIDEO)

Nicușor Dan: 40% din vehiculele STB sunt în circulație. Una din marile probleme ale STB e influența total nesănătoasă pe care o are sindicatul majoritar. Oamenii care nu vor să fie în sindicat primesc turele mai grele (VIDEO)
Foto Nicușor Dan / Facebook

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, a declarat luni seară, pentru B1 TV, că tot mai mulți șoferi și vatmani ai STB au revenit la lucru, înțelegând că nu pot participa la o grevă ilegală. Dan a vorbit și despre „influența nesănătoasă” pe care o are în STB principalul sindicat, cel condus de Vasile Petrariu.

Luni, Petrariu a anunțat că demisionează din PSD și din funcția de consilier general al PSD.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Nicușor Dan, despre greva de la STB

„Am început ziua cu o prezență cam de 20% a vehiculelor în circulație și o terminăm cu spre 40%, ceea ce înseamnă că sunt mulți șoferi și vatmani care au înțeles că trebuie să respecți o decizie judecătorească, au înțeles că asta e decizia rezonbilă. Am transmis în tot acest timp că înțeleg că sunt probleme în STB, că vin dintr-o subfinanțare de ani de zile, că putem să rezolvăm probemele astea, dar nu de pe o zi pe alta și într-o situație de presiune în care bucureștenii nu pot să-și realizeze viața lor cotidiană”, a declarat Dan.

Întrebat ce li s-ar putea întâmpla celor care-i împiedică pe șoferi să revină pe traseu, Primarul General a răspuns: „Noi deja suntem într-o situație de ilegalitate. Chiar faptul de a nu vrea să ieși la muncă, după ce o instanță ți-a spus că trebuie să ieși la muncă, e o infracțiune. Dar fapta celor care-i împiedică pe alții să iasă la muncă e o infracțiune mai gravă. Am avut o colaborare foarte bună cu Poliția mai ales și cu Jandarmeria. Am instituit și un număr la care, sub confidențialitate, șoferii și vatmanii pot să reclame presiunile care se fac asupra lor, cei are vor să meargă la muncă. A funcționat și azi de dimineață până acum tot mai mulți oameni au ieșit la muncă”.

Dan a mai spus că, atunci când a preluat mandatul, STB avea datorii de 1,2 miliarde lei, mai ales către ANAF. Acum, datoriile au scăzut la 750 de milioane. „Ele sunt eșalonate și nu mai e riscul real de insolvență și faliment”, a punctat Nicușor Dan.

Până acum s-au pierdut 20 de milioane din cauza grevei, „o sumă consistentă”, a punctat primarul.

Nicușor Dan, despre presiunile sindicatului asupra angajaților STB

„Există mai multe probleme în STB, dar una din problemele majore e influența total nesănătoasă pe care sindicatul majoritar o are în această societate. E absolut normal ca într-o societate să existe un sindicat sau mai multe care să apere drepturile salariale, dar s-a ajuns ca sindicatul să ia mult prea multe decizii care țin de management, s-a ajuns ca oamenii care nu vor să fie în sindicat să primească turele mai dificile, să nu li se asigure reparația în același timp cu a celorlalți. Deci ăsta e motivul pentru care această grevă declarată ilegală de instanță a fost irațională de la început. Ea trebuie să se întrerupă când a fost prima hotărâre de instanță care a spus că e ilegală”, a mai declarat Nicușor Dan.

Primarul General a spus apoi că speră la o „decizie rațională” din partea sindicatului în seara aceasta, așa încât mâine transportul în comun să fie asigurat.

„În toate aceste discuții am avut rol de mediator. Administrativ, discuția trebuie purtată între sindicatele din STB și conducerea STB. La ei e decizia.

Fiind Primarul Municipiului, am situația de ansamblu a administrației și am o influență în conflict și nu regret nimic din ce am spus: nu e normal să existe presiuni asupra oamenilor care vor să iasă la muncă. Am discutat cu mulți dintre ei la telefon și mi-au spus ce înseamnă să nu fii pe placul sindicatului în STB. Decizia va fi luată de organele administrative ale societății”, a mai afirmat Nicușor Dan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
14:57 - BMW atrage atenția că interzicerea importurilor de gaze rusești va bloca industria auto: „Nu doar BMW, ci întregul sector se va bloca”
14:54 - Expert în securitate: FSB și GRU știu că Rusia pierde războiul și se pregătesc pentru era post-Putin
14:44 - Adrian Chesnoiu: Nu sunt premise ca în România să avem o criză alimentară! Sunt permanent în contact cu fermierii și procesatorii pentru a mă asigura că necesarul de consum intern este stabil
14:39 - Volodimir Zelenski, după ce zeci de civili ucraineni au decedat în urma atacului aerian din regiunea Cernigov: „Acești oameni nu vor avea niciun viitor”
14:27 - Volodimir Zelenski a cerut, la Davos, mai multe arme pentru Ucraina și sancțiuni „maxime” împotriva Rusiei. Forța brută, spune el, va stăpâni iar lumea dacă invazia rusă rămâne fără răspuns
14:25 - Maria Zaharova susține că emblematicul roman „1984” al lui Orwell arată cum trăiesc oamenii în Occident: „Am crezut că descria totalitarismul/El scria despre prăbușirea ideii de liberalism”
14:23 - Prima sentință pentru armata rusă a fost emisă: ce pedeapsă a primit Șișimarin pentru încălcarea legilor de război
14:04 - Momentul in care soldații ucraineni distrug armamentul invadatorilor ruși (video)
14:00 - Sharon Stone a dominat covorul roşu de la Cannes. Actriţa în vârstă de 64 de ani a stârnit admirația publicului
13:57 - Cei mai mulți refugiați ucraineni vor să părăsească Ungaria, spune AFP. Problema este că Viktor Orban e pro-rus, susține o femeie care a fugit de drama războiului declanșat de Moscova