Nicusor Dan, despre centrele de vaccinare: Este nevoie ca această chestiune să fie suportată de la nivel național

Nicusor Dan, despre centrele de vaccinare: Este nevoie ca această chestiune să fie suportată de la nivel național
Foto: Nicușor Dan / Facebook

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, a precizat, vineri, pentruB1 TV, căîn ceea ce privește centrele de vaccinare, această chestiune ar trebui să fie suportată de la nivel național.

Cred că este nevoie ca această chestiune să fie suportată de la nivel național, pentru caprocesul de vaccinare să fie făcut uniform la nivel național și evident că avem localități mai bogate și localități mai sarace. Dacă lăsăm la nivelul bugetului local, o să avem dificultăți în anumite zone.”

În ceea ce priveșteatribuțiile între primarul general și primarii de sectoare, ceea ce am început noi este o discuție la nivel de prietenie, dar cred că în timp o să definim mult mai clar competențele pe ce înseamnă străzi, parcări, parcuri, zona socială și atunci o să fie mai clar care sunt responsabilitățile. Inclusiv pentru cetățeni o să fie mai simplu să știe cui să se adreseze pe anumite chestiuni.”, a spus acesta, la B1 TV.

Ce spune despre relaxarea măsurilor

„Indiferent de opinia pe care o are oricine, în primul rând trebuie să respectăm legea. Și de aici vine puțin confuzia care a fost în spațiul public, pentru că, în lunile de început ale pandemiei, martie -aprilie – mai, atributul Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, respectiv ale comitetelor județene erau mai largi decât sunt acum în lege, în sensul că la atingere anumitor indicatori, hotărârile CNSU și ale Guvernului spuneau că comitetele pot decide. Între timp, legislația a evoluat și acum prevederile sunt absolut clare, indicatorii sunt clar stabiliți și marja de apreciere a Comitetului Municipal e practic, pe această chestiune, inexistență. Noi ne-am întâlnit acolo și am făcut o formalitate. Am constatat că e o Hotărâre de Guvern, că aceasta spune că dacă indicele scade sub 3, noi trebuie să ne întâlnim după 48 de ore și nu avem altă variantă decât să facem acele relaxări. Ce am făcut noi acolo a fost o formalitate”,a declarat Nicușor Dan, pentru B1 TV.

„E o dezbatere în societate, sunt tulpiniile astea noi, mai ales cea din Marea Britanie că e mai apropiată și a dus la creșterea numărului de cazuri în anumite state, dar eu cred că e bine, cadrul pe care îl avem acum e unul potrivit, în sensul că e Ministerul Sănătății, e acest Comitet național, INSP, toate trei instituții naționale și ele, cu experiența acumulată în aceste luni, au stabilit un cadru pentru gestionarea acestei pandemii care să se aplice uniform la nivel național. Pentru că e o situație recentă apariția acesor tulpini, dezbaterea trebuie să aibă din nou loc și dacă se apreciază de către specialiști, aceasta Hotărâre de Guvern trebuie modificată și noi, ca autorități locale, ne vom subordona”,a declarat Nicușor Dan, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tags: