Nicușor Dan, despre subvenționarea gigacaloriei: E un calcul complicat. Situația noastră financiară e mai bună dar, față de această creștere uriașă de preț, un ajutor din partea Guvernului ar fi binevenit (VIDEO)

Nicușor Dan, despre subvenționarea gigacaloriei: E un calcul complicat. Situația noastră financiară e mai bună dar, față de această creștere uriașă de preț, un ajutor din partea Guvernului ar fi binevenit (VIDEO)

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, a declarat luni, pentru B1 TV, că undeva la finele lunii octombrie vom ști cât va suporta Primăria din prețul gigacaloriei. Calculul este unul mai complicat și implică mai multe instituții. Dan a mai spus că PMB are o situație financiară ceva mai bună decât anul trecut. Totuși, date fiind creșterile de prețuri, un ajutor din partea Guvernului ar fi binevenit. „O să vedem dacă Guvernul o să intervină printr-o subvenționare globală a operatorilor locali care produc și transport energie termică”, a punctat Nicușor Dan.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Nicușor Dan, despre subvenţia la gigacalorie

„În ce privește cele 560.000 de apartamente care primesc căldură de la municipalitate pe sistem centralizat, răspunsul la această întrebare o să-l avem undeva la sfârșitul lunii octombrie. Pentru moment a fost negocierea între Romgaz, ca producător de gaz, și ELCEN, ca producător de energie termică. Ea s-a încheiat. Prețul e mai mare decât cel cu care ELCEN cumpăra gaz anul trecut. E apoi ANRE care colectează toate datele din piață și stabilește prețul cu care ELCEN va vinde gigacaloria către compania noastră, Termoenergetica.

O să vedem dacă Guvernul o să intervină printr-o subvenționare globală a operatorilor locali care produc și transport energie termică, e un răspuns pe care acum nu-l avem dacă Guvernul va actiona punctual, pentru categorii defavorizare, sau general, pentru toate localitățile cu sistem centralizat. Apoi va veni întrebarea la noi, la Consiliul General și la mine, ce facem cu subvenția.

Pe calcule de acum, ce s-a întâmpat până iarna trecută și vara asta, o treime era plătit de locuitor, 2/3 de către Primăria Capitalei. În contractul cu Comisia Europeană pentru finanțarea înlocuirii de 210 km, ni se impun niște condiții pe nivelul subvenției.

E un calcul complicat, e o formulă destul de complicată. Deci răspunsul va veni la sfârșitul lunii octombrie și va ține de mai multe instituții.

Spre deosebire de anul trecut, situația noastră financiară e mai bună. Față de această creștere uriașă de preț, un ajutor din partea Guvernului ar fi binevenit”, a declarat Nicușor Dan, pentru B1 TV.