Nicușor Dan: Nu avem noul preț cu care ne va vinde ELCEN gigcaloria. Nu suntem în constrângeri financiare să nu putem mări subvenția; o problemă ar putea veni din contractul cu Comisia Europeană (VIDEO)

Nicușor Dan: Nu avem noul preț cu care ne va vinde ELCEN gigcaloria. Nu suntem în constrângeri financiare să nu putem mări subvenția; o problemă ar putea veni din contractul cu Comisia Europeană (VIDEO)
foto: Facebook @ Nicușor Dan

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a explicat că municipalitatea nu are acces în mod oficial la negocierile dintre Romgaz și ELCEN, fiind acționar la Termoenergetica, însă susține că nu există constrângeri financiare care să împiedice majorarea subvenției în cazul în care prețul pe gigacalorie va fi mai mare. „O problemă poate să vină din acel contract pe care îl avem cu Comisia Europeană”, a explicat edilul, care spune că, chiar și așa, există multe nuanțe tehnice.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Nicușor Dan, precizări despre prețul pe gigacalorie și negocierile dintre ELCEN și Romgaz

„Mai întâi există o negociere între Romgaz și ELCEN. Această negociere este logică pentru că ELCEN este un mare cumpărător pentru Romgaz și e normal ca o negociere să aibă loc cu un mare cumpărător, asta este prima etapă. După această primă etapă trebuie ca ELCEN să vină cu prețul pe gigacalorie și după aceea trebuie ca organismul de control al statului, care este ANRE, să aprobe sau nu, sau în orice caz să reglementeze tariful cu care ELCEN va veni către cumpărătorul lui, care este Termoenergetica. Acestea sunt cele trei etape. În momentul acesta, noi, municipalitatea, ca acționar la Termoenergetica, nu avem acces în mod oficial la negocierea între Romgaz și ELCEN. Eu aștept să vină prețul pe care îl fixează ELCEN și pe care ANRE îl diminuează sau nu și în momentul acela putem să discutăm de ce facem mai departe. Există o constrângere, care vine din contractul pe care noi îl avem cu Comisia Europeană pentru acei 300 de milioane pentru cei 200 de kilometri și care spune că nu avem voie să mai mărim subvenția, dar aici sunt foarte multe nuanțe tehnice pentru că este vorba de o subvenție pe preț, e vorba de o subvenție pe pierderile tehnologice”, a declarat primarul general al Capitalei, miercuri, când a vorbit și despre situația paturilor de spital din București.

Întrebat dacă abonații Termoenergetica vor fi nevoiți să plătească mai mult, el a explicat: „Răspunsul acesta o să îl dăm, ținând cont de toate constrângerile pe care vi le-am spus, împreună cu Consiliul General. În momentul de față nu avem nici noul preț cu care ELCEN ne va vinde nouă gigacalorie. În momentul în care o să îl avem, o să aveți răspunsul. Din punctul de vedere al municipalității, nu suntem în constrângeri financiare să nu putem să dăm o subvenție mai mare. Constrângerea care poate să vină este interpretarea juridică a contractului pe care îl avem cu Comisia”.

„În momentul de față, noi subvenționăm cu peste 300 de lei, deci prețul pe gigacalorie pe care Primăria Capitalei îl subvenționează este mai mult de 300 de lei în momentul acesta. Nu este o problemă de bani. O problemă poate să vină din acel contract pe care îl avem cu Comisia Europeană”, a adăugat Nicușor Dan.

Ultima oră