Piața de energie electrică, complet liberă de la 1 ianuarie. Virgil Popescu: Românii pot alege cea mai bună ofertă de preț. Hidroelectrica, cel mai ieftin furnizor / Am solicitat Consiliului Concurenței o investigație (VIDEO)

Piața de energie electrică, complet liberă de la 1 ianuarie. Virgil Popescu: Românii pot alege cea mai bună ofertă de preț. Hidroelectrica, cel mai ieftin furnizor / Am solicitat Consiliului Concurenței o investigație (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Piața de energie electrică va fi complet liberă, începând cu 1 ianuarie, iar Virgil Popescu, ministrul Energiei, a explicat că fiecare client casnic are dreptul să își aleagă din piața concurențială furnizorul care oferă prețul cel mai bun. Dacă nu o face însă, el va fi trecut automat într-o piață a serviciului universal, pentru a nu rămâne nealimentați la energie electrică. Totuși, demnitarul a explicat că diferențele de preț de această piața a serviciului universal îi dau de gândit că „acolo lucrurile nu sunt în rregulă”, astfel că a solicitat marți Consiliului Concurenței o investigație în acest sens.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Piața de energie electrică, complet liberă de la 1 ianuarie. Ce a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei, în direct pe B1 TV

„Ce trebuie să știe românii – începând cu 1 ianuarie, piața de energie electrică este complet liberă. Asta înseamnă că fiecare client casnic – și vorbim de clienții casnici – are dreptul și poate să își aleagă un furnizor din piața concurențială, un furnizor care oferă prețul cel mai bun. Dacă nu fae acest lucru, automat vor fi trecuți într-o piață a serviciului universal, tocmai pentru a nu rămâne nealimentați la energie electrică, însă piața aceasta a serviciului universal ei trebuie să știe că este o piață mai scumpă – că este mai scumpă cu 20%, cu 15%, cu 25%, asta este în funcție de furnizorul unde sunt în momentul de față. Faptul că prețul pieței serviciului universal diferă de la furnizor, la furnizor, pentru mine îmi dă de gândit că acolo lucrurile nu sunt în regulă și am și solicitat astăzi Consiliului Concurenței o investigație în acest sens”, a declarat Virgil Popescu, marți.

Ministrul Energiei a subliniat că nu i se pare normal ca pe piața serviciului universal – acolo unde sunt trecuți automat clienții casnici care nu își aleg un furnizor – să difere prețurile oferite de furnizori de la o zonă a țării, la alta.

„Până la urmă, lucrurile acestea trebuie să fie reglate, iar furnizorii au obligația și etica morală să spună oamenilor, alegeți furnizorul din piața concurențială. Eu îi îndemn pe toți românii să își caute un furnizor și le dau și un exemplu de cel mai ieftin furnizor din momentul de față – compania Hidroelectrica, care este o companie foarte solidă, deținută de statul român, care are preț mai mic cu 4% de la 1 ianuarie decât prețul de anul acesta. Îi îndemn pe toți să își caute un furnizor în așa fel încât să nu fie tentați de conservatorism, să rămână în piața serviciului universal și la sfârșitul lunii ianuarie, când îi vine factura, să vadă că este mai mare cu 10%, 15% sau cu 20%”, a mai spus Virgil Popescu.

Potrivit demnitarului, românii pot să treacă la piața concurențială sau chiar și să își schimbe furnizorul concreunțial cu un altul de pe piață, atât începând de luna aceasta, cât și în cursul anului 2021.

„Dacă nu au făcut-o acum, dacă nu o fac în ianuarie, trebuie să știe că oricând în cursul anului 2021 pot să treacă de la piața serviciului universal, la piața concurențială, sau de la un furnizor concurențial care nu mai le place – nu le mai place de prețul pe care îl oferă – la alt furnizor din piața concurențială. Pot oricând, începând de luna aceasta, din cursul anului 2021, să facă acest lucru. Se pot informa pe site-ul ANRE, pentru că acolo există un calculator de prețuri, practic unde văd prețurile tuturor furnizorilor din România. După aceea pot intra pe platformele online ale furnizorilor, acolo pot discuta online, pot trimite e-mailuri, sau se pot duce efectiv, după ce s-au informat pe site-ul ANRE pe calculatorul de prețuri, la un punct de lucru al furnizorului respectiv și încheia efectiv acel contract. Lucrurile se pot face și online, și offline direct la furnizorul respectiv”, a adăugat ministrul Energiei.