PNL se aşteaptă ca PSD să iasă de la guvernare chiar toamna aceasta. Discuții despre alegeri anticipate

PNL se aşteaptă ca PSD să iasă de la guvernare chiar toamna aceasta. Discuții despre alegeri anticipate
Foro: InquamPhotos / Daniel Stoenciu

Sunt tot mai mari tensiunile în coaliția de guvernare, între PSD și PNL. Liberalii se așteaptă ca social-democrații să plece de la Palatul Victoria chiar toamna aceasta și-i suspectează că se pregătesc pentru alegeri anticipate anul viitor.

Contre și suspiciuni între PNL și PSD

Liberalii susțin că PSD-iștii îi amenință că vor ieși de la guvernare dacă ei nu-s de acord cu noul pachet social. PNL, în schimb, spune că nu are cum să facă acest lucru deoarece impactul bugetar ar fi de circa 40 de miliarde de lei.

Conducerea PNL a discutat și despre posibilitatea de a fi organizate alegeri parlamentare anticipate în primăvara anului viitor, susține Antena 3.

Dar și social-democrații iau în calcul ca liberalii să-și dorească organizarea de anticipate la anul, când ar trebui să aibă loc rotația premierului iar Nicolae Ciucă, președintele PNL, să fie înlocuit cu Marcel Ciolacu, liderul PSD.

PSD și PNL, deloc într-o situație confortabilă din cauza UDMR

Și de parcă situația nu era tensionată oricum, liberalii și social-democrații nu știu cum să gestioneze ultimul scandal care a inflamat opinia publică.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a scandalizat opinia publică internațională cu un discurs rasist și antieuropean susținut chiar în România, la Băile Tușnad. Unii dintre liderii UDMR au fost de față și au aplaudat cuvântarea. Liderul partidului, Kelemen Hunor, n-a văzut, în schimb, nicio problemă și i-a luat apărarea lui Orban.

Reacția nervoasă a societății civile l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să iasă public într-un final. El a susținut că liderii UDMR ar trebui să explice de ce au fost acolo și au aplaudat discursul liderului maghiar. Kelemen Hunor, în replică, a susținut că n-are de ce să dea explicații.

În acest context, ca măsură de sancțiune, a crescut presiunea ca UDMR să fie dată afară de la guvernare, mai ales că PSD și PNL au și singure majoritatea parlamentară. Numai că ambele partide iau în calcul că vor avea nevoie de sprijinul Uniunii în formarea coalițiilor pe viitor și nu vor să-și strice relațiile cu aceasta.

Astfel, liderii liberali și social-democrați, inclusiv premierul Nicolae Ciucă, fac joc de glezne, se bâlbâie și pretind că încă așteaptă explicații de la UDMR.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
14:07 - Alexandru Rafila, despre distribuţia comprimatelor de iodură de potasiu: „Îndemn persoanele cu vârsta până la 40 de ani să se prezinte la medicul de familie să primească prescripţia”
13:50 - Polițiștii de frontieră au avut parte de o „surpriză”. Doi sirieni au fost găsiți ascunşi în podeaua unei mașini la Calafat
13:44 - Ionuț Stroe (PNL), reacție la speculațiile privind o schimbare de miniștri: Nu e cazul unei remanieri. Guvernul are foarte mult de lucru și e o perioadă extrem de sensibilă (VIDEO)
13:42 - Val de spargeri în Sectorul 1. Bucureștenii sunt terorizaţi de hoţii care le sparg maşinile chiar în mijlocul zilei
13:25 - Un român a trecut printr-o experiență neplăcută pentru că nu a avut grijă să citească contractul pe care l-a semnat: Cât l-a costat vacanța în Grecia
13:22 - ANAF a început executarea silită a Dianei Șoșoacă. Lucian Heiuș: Are un comportament ca orice alt contribuabil rău platnic – Inventează duşmani şi lansează scenarii fanteziste
13:17 - S-a aflat! Când va fi difuzat noul sezon „Chefi la cuțite”
13:12 - Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual anunță proteste marți la Ministerul Finanțelor: „Ne-a ajuns până la os”
12:57 - Salvamarii, exasperați de turiștii care le ignoră avertismentele: Să aibă grijă de ei și de copiii lor! Ne-am transformat în babysitter?
12:50 - Peste 40 de unități de voluntari, formate în 20 de regiuni din Rusia. Invadatorilor li se promit salarii de sute de mii de ruble