Premierul Ludovic Orban: În 30 de ani, niciun partid n-a depus moțiune de cenzură în timpul vacanței parlamentare. Analizăm posibilitatea de a invoca un conflict juridic de natură constituțională (VIDEO)

Premierul Ludovic Orban: În 30 de ani, niciun partid n-a depus moțiune de cenzură în timpul vacanței parlamentare. Analizăm posibilitatea de a invoca un conflict juridic de natură constituțională (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Ludovic Orban susține că, în cei 30 de ani de postdecembrism, niciun partid politic din România n-a depus moțiune de cenzură în timpul vacanței parlamentare, iar PNL ia în calcul invocarea unui conflict juridic de natură constituțională.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Premierul Ludovic Orban, despre moțiunea de cenzură depusă de PSD

„Analizăm posibilitatea, nu de a ataca la Curte, de a invoca un conflict juridic de natură constituțională privitor la depunerea moțiunii de cenzură în vacanța parlamentară. În 30 de ani, nu s-a întâmplat așa ceva, niciun partid politic nu a depus moțiune de cenzură în vacanța parlamentară. Sesiune extraordinară – de fapt, e vacanță parlamentară. Sesiunea extraordinară se convoacă tomcai pentru că este vacanță parlamentară. N-am luat încă decizia, analizăm toate temeiurile constituționale, dar vă spun ca să înțelegeți, deci o moțiune de cenzură, conform termenelor constituționale, poate să dureze de la depunere până la votare 4, 5 zile. Gândiți-vă că vacanțele parlamentare durează două luni vacanța parlamentară de vară, o lună vacanța de iarnă, deci trei luni. Asta ar însemna că, deși textul constituțional spune că moțiunea poate fi semnată de un parlamentar o singură dată, o semnătură pe o singură moțiune pe sesiune – acesta este textul constituțional – gândiți-vă că dacă s-ar permite depunerea de moțiuni de cenzură în vacanța parlamentară, orice guvern ar fi supus unui asediu de moțiuni de cenzură, la limită s-ar putea depune cred că 18 moțiuni de cenzură în intervalul de timp din vacanțele parlamentare. Păi ce țară ar fi aia în care guvernul ar fi asediat în vacanțele parlamentare cu moțiuni de cenzură, în condițiile în care, repet, în Constituție scrie clar că un parlamentar poate să semneze o semnătură pe o moțiune?Analizăm, urmează să luăm decizia”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat care crede că sunt șansele ca moțiunea de cenzură depusă de PSDsă fie adoptată și guvernul liberal să fie demis, dar și dacă și-ar asuma să fie din nou premier în cazul în care scenariul menționat anterior se concretizează, premierul a răspuns: „Primul răspuns la a doua întrebare. Eu nu mă joc cu soarta României. În momentul în care mi-am asumat această poziție de premier, am făcut-o în deplină cunoștință de cauză, asumându-mi toate responsabilitățile și toate consecințele care decurg din asumarea acestei responsabilități. Gândiți-vă că guvernăm într-o perioadă în care, nu numai România, lumea a fost lovită de o criză provocată de pandemie, de o criză economică. În România am avut secetă, am avut inundații, a trebuit să facem față la niște probleme uriașe, la niște provocări cu care nu s-a confruntat niciun alt guvern. Noi nu fugim de pe câmpul de luptă. Noi, în momentul în care ne-am asumat răspunderea de a duce România la liman, de a o readuce pe drumul corect, de a utiliza toate pârghiile pe care le avem la dispoziție pentru a asigura o relansare economică și refacerea prestigiului României în lume, toate aceste obiective ni le-am asumat și le ducem la bun sfârșit. În ceea ce privește șansele moțiunii de cenzură, după părerea mea, această moțiune de cenzură este o aventură care nu are nicio șansă să fie dusă la bun sfârșit”.

Moțiunea de cenzură atacă interesele fundamentale ale României, susține prim-ministrul

„Oricum, moțiunea de cenzură reprezintă un act de iresponsabilitate și atacă interesele fundamentale ale României și ale societății românești, într-un moment în care România are nevoie ca de aer de Guvern, mai ales de un guvern așa cum îl conduc eu, guvern care este pregătit să pregătească acordul de parteneriat cu UE pentru absorbția fondurilor cuvenite României din bugetul UE pe 2021-2027, guvern care pregătește planul național de reziliență și recuperare, care este absolut necesar ca să putem accesa cele 34 de miliarde de euro din cadrul programului european, guvern care pregătește deschiderea școlilor, organizarea în bune condiții a alegerilor locale, guvern care este în curs de implementare a planului de investiții și relansare economică a României «Reclădim România», guvern care este responsabil și care caută să asigure revenirea cât mai rapid a societății la normalitate”, a continuat el.

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“