Primăriile nu mai fac față facturilor. Călin Bibarț, primarul din Arad, cere ajutorul Guvernului: Am ajuns să plătim și de 10 ori mai mult. Trebuie intervenit pe piață, că lucrurile au luat-o razna (VIDEO)

Primăriile nu mai fac față facturilor. Călin Bibarț, primarul din Arad, cere ajutorul Guvernului: Am ajuns să plătim și de 10 ori mai mult. Trebuie intervenit pe piață, că lucrurile au luat-o razna (VIDEO)
Foto: Calin Bibart / Facebook

Tot mai multe primării se plâng că nu mai fac față facturilor și cer intervenția de urgență a Guvernului. Călin Bibarț, primarul din Arad, a declarat, pentru B1 TV, că a ajuns să plătească și de zece ori mai mult. Acesta insistă că Guvernul trebuie să ajute cu bani toate administrațiile locale din țară, dar să intervină și pe piață pentru a stabiliza prețurile: „ce se întâmplă acum a luat-o cu totul razna”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Ștefan Pășcuță.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Primarul din Arad, despre problema facturilor uriașe

„Nu suntem chiar în pericol de a rămâne în frig ca-n alte părți, dar, ca oameni gospodari, tragem semnalul de alarmă din timp, așa cum în vară și în toamnă am spus că nu vom putea rezista cu aceste prețuri și va fi foarte foarte greu să plătim de 10 ori mai mult, că în februarie anul trecut era 80 de lei megawattul și în noiembrie și în alte luni din sezonul rece am ajuns să-l luăm și cu 800 de lei, ceea ce înseamnă un efort bugetar enorm pentru o administrație locală fără a avea nicio posibilitate de intervenție, că noi nu putem interveni la prețurile din energie și gaze.

Acum, semnalul de alarmă pe care îl trag e că, dincolo de aprobările bugetare pe care le facem și alocările în limitele legii pe care le putem da către societatea de termoficare, vom avea și o problemă de lichidități, că acum furnizorii de gaz îți dau cantitățile solicitate doar cu plata în avans, ceea ce însemană că tu trebuie să ai banii în cont și să faci plățile. (…) În plus, o primărie mai are și alte plăți de făcut, subvenția la tramvaie și curentul electric de la iluminat sunt două exemple”, a declarat primarul Călin Bibarț, pentru B1 TV.

Soluțiile propuse de primarul Călin Bibarț la criza facturilor

„Rezolvarea e cea pe care o spun de câteva luni. O intervenție serioasă pe două paliere: de urgență financiar să ajute administrațiile locale din toată țara și a doua de intervenție pe piață și pe prețurile de gaz. Eu înțeleg de liberalizare, dar ce se întâmplă acum a luat-o cu totul razna. E peste puterile unor administrații locale să susțină financiar așa ceva”, a mai spus primarul din Arad.

Acesta a precizat că în eventualitatea în care s-ar întrerupe furnizarea de agent termic, circa 20.000 de apartamente ar putea fi afectate.

Totuși, a precizat primarul, e greu din punct de vedere tehnic să se reducă numărul de ore în care se furnizează agentul termic: „Ce economisești la un moment dat cheltuiești să reîncălzești la parametri agentul care e în tot circuitul orașului”.

Călin Bibarț a mai spus că are plata făcută în avans pe zece zile și că au fost situații în care au plătit jumătate de milion pe zi, dar au plătit și două milioane pe zi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Joe Biden, prima reacție după percheziția efectuată de FBI la reședința lui Donald Trump: „Știm că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”
23:49 - Deși în conflict din cauza alegerilor, fostul vicepreședinte Mike Pence îl susține pe Trump în legătură cu percheziția FBI
23:46 - Rusia acuză SUA de „escaladare inutilă și nerezonabilă” privind tratatul pentru reducerea armamentului strategic: „A arătat ca o provocare fățișă”
23:23 - Turiști români, amendați după ce au fost prinși pe aeroport cu nisip, pietre și scoici, furate de pe plajele din Sardinia
23:17 - Picturi cu Mihai Viteazul și stemele Regatului României, descoperite la renovarea Universității de Medicină din Târgu Mureș. Erau „sub actuala zugrăveală”, spune rectorul (FOTO)
23:05 - Detaliile crimei din Argeş şochează anchetatorii! „Este dramatic!”
23:00 - Banchiza din Antarctica a ajuns la cea mai mică suprafaţă înregistrată vreodată, în istoria măsurătorilor din satelit
22:49 - Președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, despre anunțul lui Alexandru Rafila: Ne dă peste cap toate programările. Un coleg a primit 380 de mesaje într-o zi de la pacienți după anunț (VIDEO)
22:20 - UPDATE: Masacru în Argeş. Cinci oameni ucişi de un bărbat cu probleme psihice!
22:07 - Suporterii lui CSA Steaua i-au cerut demisia lui Vasile Dîncu. Ultrașii au trecut și la amenințări: „N-am scăpat de Gigi ca să dăm de voi. Ori vă faceți treaba, ori va fi război” (FOTO)