Programul de guvernare al Cabinetului Ciucă: Reformă în educație, sistemul de pensii și în salarizare, printre măsurile propuse / Bugetul pe 2022, aprobat până la finele acestui an

Programul de guvernare al Cabinetului Ciucă: Reformă în educație, sistemul de pensii și în salarizare, printre măsurile propuse / Bugetul pe 2022, aprobat până la finele acestui an
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cabinetul Ciucă și-a trecut în programul de guvernare reforma salarizării în sectorul public, reforma în sistemul de pensii, dar și în educație. Acesta s-a mai angajat să aprobe bugetul de stat pe 2022 până la finalul acestui an. Programul de guvernare mai include măsuri pentru gestionarea pandemiei de coroavirus, dar și posibile soluții pentru ieșirea din criza energetică. Documentul și lista de miniștri urmează să ajungă la vot în Parlament.

Măsuri fiscal-bugetare asumate de Cabinetul Ciucă

PNL – UDMR își propun, potrivit programului de guvernare, aprobarea bugetului de stat pe 2022 până la finele acestui an, cu accent pe investiții.

Alte măsuri fiscal-bugetare asumate de Guvernul Ciucă:

• Respectarea traiectoriei de ajustare a deficitului bugetar asumată prin Programul de convergenţă 2021-2024;
• Corectarea într-un ritm adecvat a dezechilibrelor economice interne şi externe la nivele sustenabile;
• Creşterea colectării veniturilor bugetare.

Reformele propuse de Guvernul PNL – UDMR

Iar la capitolul reforme, PNL și UDMR propun reforma sistemului de pensii, care să includă digitalizarea și evaluarea dosarelor de pensii, precum și elaborarea unei noi legislații bazate pe echitate și contributivitate.

Reforma salarizării în sectorul public își propune eliminarea inechităților, stimularea performanței și reașezarea sporurilor. Programul de guvernare mai face referire și la digitalizarea în sistemul public.

Documentul mai prevede implementarea reformei privind venitul minim de incluziune (VMI) pentru îmbunătățirea asistenței sociale și reducerea sărăciei în rândul persoanelor vulnerabile.
Cabinetul Ciucă mai promite reformă și în sistemul de învățământ, în vederea reducerii abandonului școlar.

Urmăriți B1TV.ro și pe