PSD: Vom ataca în justiție HG care introduce restricții disproporționate privind organizarea mitingurilor

PSD: Vom ataca în justiție HG care introduce restricții disproporționate privind organizarea mitingurilor
Foto: Facebook @ Marcel Ciolacu

PSD a anunțat, printr-un comunicat de presă transmis joi, că va ataca în contencios administrativ Hotărârea de Guvern privind măsurile aplicabile de la 1 august pentru combaterea pandemiei de COVID-19, printre care și limitarea la maxim 500 de persoane a numărului de participanți la adunările publice sau la mitinguri.

PSD va ataca în justiție HG care introduce „restricții disproporționate” privind organizarea mitingurilor

„Această îngrădire a libertății întrunirilor, garantată de Constituția României, este disproporționată în raport cu riscul pandemic, având în vedere că, în aceeași hotărâre, pentru alte evenimente similare, se permite un număr considerabil mai mare de participanți, cum ar fi, de exemplu, concertele în aer liber la care pot fi prezenți până la 75.000 de persoane”, spun social-democrații.

Potrivit PSD, actul normativ încalcă art. 53, alin. 2, din Constituția României care prevede că restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale trebuie „să fie proporțională cu situația care a determinat-o”.

„Este evident că prim-ministrul Cîțu invocă în mod fals pandemia pentru a înăbuși exprimarea liberă a nemulțumirilor populare cu privire la guvernarea dezastruoasă pe care o administrează. Dacă într-adevăr această limitare ar fi avut la bază considerente medicale și epidemiologice, atunci numărul de persoane care pot participa la evenimente în spațiul liber ar fi trebuit să fie identic, indiferent de natura acestora”, se mai arată în comunicatul social-democraților.

PSD a catalogat drept „abuzive” restricțiile impuse asupra întrunirilor publice.

„Restricțiile impuse în privința întrunirilor publice sunt cu atât mai abuzive în contextul în care constatăm că, în calitate de candidat pentru șefia PNL, Cîțu permite mai mulți participanți care să-l ovaționeze la întâlnirile de partid, comparativ cu mitingurile de protest împotriva sa, în calitate de prim-ministru”, a mai precizat PSD.

Marcel Ciolacu, președintele formațiunii, criticase încă de miercuri seară limitarea mitingurilor la 500 de persoane, spunând ironic că „asta înseamnă «democrație autentică»”.

Ultima oră
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de Florin Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc
18:33 - Cristian Diaconescu, despre prezența lui Klaus Iohannis la Congresul PNL: Cerere de implicare din partea partidelor va fi întotdeauna. Este decizia Președintelui dacă și câți pași face într-o direcție sau alta (VIDEO)
17:17 - Masca redevine obligatorie în spațiile deschise aglomerate din Capitală. Noi măsuri în București, de la miezul nopții
17:04 - Ionel Dancă, filmat când le arăta mai multor liberali cum să voteze (VIDEO)
16:51 - Fetiță de 13 ani, găsită moartă într-o pădure din Bistrița-Năsăud. Ea fusese dată dispărută sâmbătă seară
16:32 - Un bărbat a fost arestat preventiv pentru sechestrarea unei fete și pentru tentativă de viol, la Hunedoara
16:04 - Ludovic Orban: Președintele PNL va avea demisia mea la dispoziție, luni dimineață. Există riscul major ca PNL să piardă poziția de președinte al Camerei Deputaților
16:02 - Tot mai multe localități trec în scenariul roșu. Bragadiru, orașul cu cea mai mare rată de infectare din țară