Reacția MAE la amenințările lui Dmitrii Medvedev, care a vorbit de o nouă Românie Mare: „Declarațiile fac parte din retorica falsă”

Reacția MAE la amenințările lui Dmitrii Medvedev, care a vorbit de o nouă Românie Mare: Declarațiile fac parte din retorica falsă
Foto: Hepta/Sputnik / Ekaterina Shtukina.

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat la declarații recente ale lui Dmitrii Medvev. Ex-președintele Rusiei a susținut că aderarea Republicii Moldova la UE nu e posibilă direct, ci doar prin crearea „noii Românii Mari”. Apropiatul lui Putin a ironizat apoi politicienii de la București, afirmând că de mult timp „dansează politic în jurul Moldovei”. Apoi a trecut la amenințări.

MAE a reacționat la cuvintele lui Medvedev

„Declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei.

Reacția menționată indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi.

Acestă decizie reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii”, precizează reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe.

Dmitrii Medvedev, despre înființarea „noii Românii Mari”

Dmitrii Medvedev a declarat sâmbătă, 25 iunie, că „Republica Moldova a intrat în lunga coadă de state ce așteaptă aderarea la UE, proces întins pe zeci de ani. Drum bun! Dar ei vor mai repede, prin urmare, există o altă cale de a obține aderarea la UE: crearea unei noi Românii Mari”, a scris Dmitri Medvedev, pe canalul său de Telegram, potrivit TASS.

Oficialul rus a mai susținut că de mult timp „politicienii români dansează politic în jurul Moldovei”, iar acest lucru se întâmplă acum și la propriu. El a făcut apoi referire la hora jucată de politcieni români și moldoveni în ziua în care a avut loc, la Chișinău, o ședință comună a Parlamentelor celor două țări.

„A părut destul de amuzant. Cu toate acestea, consecințele pot fi mult mai puțin amuzante”, a scris Medvedev.

Urmăriți B1TV.ro și pe