Reglementarea pensiilor speciale, primul test din PNRR. Așteptările Comisiei Europene. Marcel Boloș: „Nu s-a pus și nici nu se va pune problema ca să fie eliminate aceste pensii speciale” (VIDEO)

Reglementarea pensiilor speciale, primul test din PNRR. Așteptările Comisiei Europene. Marcel Boloș: „Nu s-a pus și nici nu se va pune problema ca să fie eliminate aceste pensii speciale” (VIDEO)
Marcel Boloş (PNL), ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. Sursă foto: Guvernul României / Facebook

Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a explicat joi, pentru B1 TV, ce angajamente și-a asumat România prin PNRR în ceea ce privește pensiile, mai ales cele speciale, și ce urmărește Comisia Europeană.

„Nu s-a pus și nici nu se va pune problema ca să fie eliminate aceste pensii speciale”, a ținut să precizeze acesta.

Și, în contextul în care social-democrații mai ales tot vorbesc despre renegocierea PNRR pe mai multe capitole, Boloș a spus că acest lucru nu e posibil.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Ce spune Boloș despre renegocierea PNRR

„Terminologia aceasta de renegociere, dacă e să răspund așa foarte direct… nu putem să avem pretenția aceasta a unei renegocieri și a unei schimbări de profunzime în PNRR, dar sunt câteva lucruri care se întâmplă: reducerea de grant 2,1 miliarde euro, ca urmare a creșterii economice pe care am avut-o în 2021, față de 2020. Ca urmare a acestei reduceri de grant, fie majorăm valoarea împrumutului, dar acesta e maxima valoare, plafonul maxim pe care l-am atins de 14,9 miliarde euro. Și atunci probabil că, concomitent cu reducerea de grant, va trebui să asigurăm această regîndire sau ajuistare a împrumutului”, a declarat șeful MIPE.

Ce așteptări are Comisia Europeană în ce privește pensiile speciale

Ministrul a explicat apoi cele trei lucruri pe care Comisia Europeană le are în vedere în ce privește pensiile speciale.

„Avem primul test de trecut în decembrie: trebuie să avem o formă a proiectului de act normativ care reglementează pensiile speciale. E jalonul 215 cu termen în decembrie, deci practic luna viitoare trebuie să se închidă acest jalon și urmează validarea lui cu Comisia Europeană, proces care nu va fi foarte simplu.

Comisia urmărește trei lucruri: sustenabilitatea fondurilor alocate pensiilor speciale. Deci în opinia Comisiei această sustenabilitate trebuie să aibă în vedere o reducere graduală a acestei categorii de cheltuieli ca pondere în bugetul de stat și pe parcursul unei perioade de timp. Deci în proiectul de act normativ și pe baza simulărilor care vor avea loc, trebuie să arătăm cum facem ca prin această cheltuială e asigurată sustenabilitatea.

Al doilea lucru: avem în reglementarea specifică sistemului de pensii aceste anomalii de care am tot vorbit și care nu sunt acceptate de societate și nu țin de normalitate: de la pensiile care depășesc salariul în plată, până la ingineriile de includere în ultimul salariu a primelor de condediu de odihnă, orelor lucrate suplimentar, a altor premii… toate acestea au făcut să apară aceste anomalii și să fim în situația ca pensie să fie mai mare ca salariul.

Se urmărește la liniuță felul în care un jalon e dus la bun sfârșit, iar aici accentul se pune pe componenta de contributivitate. Deci trebuie să r zolvăm problema de așezare în normalitate a pensiilor speciale și să fim atenți la compoenenta de contributivitate.

Al treilea lucru pe care-l urmărește Comisia e cel legat de pensiile acestea nesimțite care depășesc, să zicem așa, un anumit plafon valoric pentru care noi va trebui să găsim soluția fie a supraimpozitării, fie a unei contribuții la un fond de solidaritate pentru sărăcie sau diverse forme pe care le vom identifica”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`