Renate Weber rămâne Avocat al Poporului cel puțin până în luna septembrie: Kelemen Hunor anunță că plenul reunit al Parlamentului va respinge raportul de activitate al instituției

Renate Weber rămâne Avocat al Poporului cel puțin până în luna septembrie: Kelemen Hunor anunță că plenul reunit al Parlamentului va respinge raportul de activitate al instituției
Foto: Inquam Photos / George Călin

Renate Weber va fi schimbată în luna septembrie din funcția de Avocat al Poporului. Anunțul a fost făcut luni de vicepermierul Kelemen Hunor, lider al UMDR, la finalul ședinței coaliției de guvernare. Raportul de activitate ale Avocatului Poporului va fi respins marți în plenul reunit al Parlamentului.

Kelemen Hunor:Vom respinge raportul de activitate la Avocatul Poporului şi la CNA

„Vom respinge raportul la Avocatul Poporului şi la CNA. Celelalte două rapoarte vor fi votate, vor fi susţinute de grupurile noastre. (…) Mâine se respinge raportul şi urmează o altă şedinţă când se va decide ce se va întâmpla cu Avocatul Poporului şi după aceea o altă şedinţă, probabil undeva în septembrie, că în iunie nu ai cum să faci, în care, după audierile în comisiile de specialitate, se votează Avocatul Poporului. Deci suntem departe de a veni cu nume, cu prenume în acest moment. Atât pot să vă spun ce se va întâmpla mâine”, a declarat Kelemen Hunor în conferința de presă de la finalul ședinței coaliției, informează Agerpres.

Liderul UDMR a precizat însă că Fábián Gyula, vehiculat deja pentru a ocupafuncția de Avocat al Poporului, ”e o variantă”, care va fi discutată ”când va veni momentul”.

Fábián Gyula este lector la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Raportul de activitate al Avocatului Poporului pentru anul 2020 a fost respins de Comisiile Juridice ale celor două Camere ale Parlamentului pe 25 mai.