Republica Moldova urmează să instituie starea de urgență energetică pe o perioadă de 30 de zile din cauza crizei gazelor

Republica Moldova urmează să instituie starea de urgență energetică pe o perioadă de 30 de zile din cauza crizei gazelor
Natalia Gavriliță, premier al Republicii Moldova, august 2021 / Foto: Captură TV8

Republica Moldova urmează să instituie starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile (22 octombrie–20 noiembrie), ca urmare a eșecului negocierilor dintre Moldovagaz și Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea concernului rus.

Guvernul de la Chișinău a convocat vineri o ședință Comisiei pentru Situații Excepționale pentru a declara stare de urgență în țară din cauza deficitului de gaze. Măsura a fost solicitată de premierul Natalia Gavriliță și trebuie să fie aprobată de Parlament

Potrivit declarațiilor făcute de prim-ministrul Natalia Gavriliță, deficitul de gaze pe piața internă din Republica Moldova este de 16 milioane de metri cubi, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67%.

„Am decis să achiziționăm gaze naturale din alte surse, dar pentru realizarea unui plan de acțiune este necesar să asigurăm anumite condiții”, a mai declarat premierul Gavrilița. De asemenea, aceasta a mai spus că s-a decis eliberarea din rezerva de stat a 16.500 tone de păcură pentru funcționarea Termoelectrica.

De altfel, aceasta a mai reiterat mesajul pe care l-a dat marți, spunând că compania de stat Energocom va putea primi bani de la buget pentru a cumpăra gaz la preț de piață.

Natalia Gavriliță a spus acest lucru și pe 19 octombrie, făcând referire la faptul că Republica Moldova începe procesul de achiziționare a gazelor naturale din „surse alternative”.  Însă premierul de la Chișinău nu a menționat și volumul de gaze pe care Guvernul intenționează să-l cumpere și nici prețul.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a anunțat că Parlamentul de la Chișinău va susține demersul de introducere a stării de urgență. Potrivit legii din țara vecină, starea de urgență poate fi declarată la propunerea președintelui sau a Guvernului pentru o perioadă de cel mult 60 de zile.

Urmăriți B1TV.ro și pe