Rusia nu are „nimic împotrivă” dacă Ucraina aderă la UE, spune Vladimir Putin: „UE nu este un bloc politico-militar, spre deosebire de NATO”

Rusia nu are „nimic împotrivă” dacă Ucraina aderă la UE, spune Vladimir Putin: „UE nu este un bloc politico-militar, spre deosebire de NATO”
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Klimentyev

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri, că Moscova nu are „nimic împotrivă” dacă Ucraina aderă la UE, potrivit CNN.

Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să acorde statut de țări candidate la aderare atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova.

Vladimir Putin, despre eventuala aderare a Ucrainei la UE: „Nu avem nimic împotrivă”

„UE nu este un bloc politico-militar, spre deosebire de NATO, prin urmare noi am spus mereu și eu am spus mereu că poziția noastră în acest caz e consistentă, e de înțeles, nu avem nimic împotrivă”, a declarat liderul rus, vineri, la un panel de discuții care a urmat după discursul susținut la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

„Este decizia suverană a oricărei țări să se alăture sau să nu se alăture asociațiilor economice și ține de această asociație economică să accepte noi state drept membrele sale sau nu. În măsura în care este oportun pentru UE, să decidă statele UE înseși. Dacă va fi în beneficiul sau în detrimentul Ucrainei e de asemenea treaba lor”, a continuat Vladimir Putin.

„Asta e treaba poporului ucrainean și a actualei conduceri ucrainene, dar structura economiei ucrainene este de așa natură încât va necesita subvenții foarte mari. Ei bine, dacă nu protejați piața internă, Ucraina se va transforma într-un fel de semi-colonie, în opinia mea. Însă, în același timp, va primi un sprijin destul de semnificativ pentru cheltuielile curente. Este puțin probabil ca asta să ducă la refacerea industriei aeronautice pierdute, a construcțiilor navale și a industriei electronice”, susține președintele rus.

Kremlinul spunea că evenimentele de vineri de la Bruxelles impun „atenția sporită” a Moscovei.

„Știm cu toții despre înfierbântarea din Europa și discuțiile despre consolidarea componentei de apărare din UE. Prin urmare, există diverse transformări pe care le observăm”, afirma purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Urmăriți B1TV.ro și pe