Sindicalistul Marius Petcu, în stenogramele DNA: "Dacă vreţi vă dau în lei, da’ ziceaţi că vreţi euro"

Sindicalistul Marius Petcu, în stenogramele DNA: "Dacă vreţi vă dau în lei, da' ziceaţi că vreţi euro"
Foto: evz.ro

Liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a fost prins în flagrant în timp ce negocia mita primită de la omul de afaceri Petre Scrieciu, ce doi discutând inclusiv despre moneda în care banii ar fi trebuit să-i fie daţi lui Petcu, se arată în referatul procurorilor care au propus arestarea sindicalistului.

Petcu a primit de la omul de afaceri Petre Scrieciu „o vilă în Predeal, în valoare de 200.000 de euro”. Pentru a nu exista suspiciuni, proprietatea a fost trecută pe numele soţiei sindicalistului, Claudia Petcu.

Potrivit stenogramei procurorilor, Marius Petcu îi cere în repetare rânduri omului de afaceri „tranşa” de bani: „Patruzeci de mii totul, da?(…) Tre’ să facem o discuţie pe sume. (…) Pe decembrie nu mi-ai mai dat!”, cei doi discutând şi moneda în care banii trebuie să fie plătiţi.

“Şi vă dau acum ceva. I-am schimbat la euro că, că…Patruzeci de mii! (…).Dacă vreţi vă dau în lei, da’ ziceaţi că vreţi euro!”, spune Petre Scrieciu, într-o stenogramă reprodusă de Gândul.

Dosarul procurorilor cuprinde stenogramele a numeroase discuţii în care Marius Petcu şi Petre Scrieciu negociază tranşele în care să fie plătită mită, lidelul sindical cerându-şi în repetate rânduri „comisioanele”.

Procurorii au cerut arestarea liderului CNSLR-Frăţia sub acuzaţia de luare de „mită din cotizaţiile membrilor de sindicat”, „plătiţi din salarii mici”, în timp ce era desemnat public să le susţină interesele.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri seară, cercetarea în libertate a liderului sindical, prins luând mită 40.000 de euro, banii fiind ceruţi lui Petre Scrieciu pentru ca acordarea unei lucrări.

Marius Petcu a fost eliberat vineri noapte din arestul Direcţiei de Cercetări Penale.

Totodată, pe 1 februarie 2011, Marius Petcu a primit prin intermediat o proprietate situată în staţiunea Predeal, în valoare de circa 200.000 euro.

„Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele tranşe din mită neplătite încă, aferente lunilor următoare, sau de a facilita obţinerea de către aceeaşi firmă a unei lucrări viitoare”, se mai arată în raportul procurorilor.

Cei 40.000 de euro primiţi joi de sindicalist, când a fost prins în flagrant delict, reprezentau tranşele pe lunile ianuarie şi februarie 2011.

Marius Petcu a luat cei 40.000 de euro de la Petre Scrieciu, el declarând că banii reprezentau un împrumut pe care i l-ar fi acordat omului de afaceri în urmă cu două luni.

Marius Petcu, mită negociată

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)