Sorin Cîmpeanu: DSP Ilfov își depășește atribuțiile legale, încalcă hotărârea CNSU și ordinul comun prin recomandarea făcută școlilor să treacă integral în online

Sorin Cîmpeanu: DSP Ilfov își depășește atribuțiile legale, încalcă hotărârea CNSU și ordinul comun prin recomandarea făcută școlilor să treacă integral în online
Foto: Inquam Photos / George Călin

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat că Direcția de Sănătate Publică Ilfov și-a depășit atribuțiile legale și a încălcat legislația în vigoare atunci când a început să notifice școlile din județ să treacă la sistemul de predare online.

„DSP Ilfov își depășește atribuțiile legale, încalcă Hotărârea CNSU nr. 76 și Ordinul comun 5338/2021 și se substituie Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) și tuturor unităților de invatamant din Ilfov”, a declarat miercuri oficialul, citat de Edupedu.ro.

Poziția ministrului vine în contextul în care autoritățile din Ilfov, unde rata de infectare a trecut de 15, nu au ajuns la un consens pentru carantinarea localităților din județ, iar DSP a început să notifice școlile pentru a trece la sistemul de predare online.

DSP Ilfov își depășește atribuțiile legale, încalcă hotărârea CNSU și ordinul comun, spune Sorin Cîmpeanu. Argumentele invocate de ministrul Educației:

  1. Sunt scoli in localități din mediul rural in care rata de infectare este mică (diferit fata de scolile din localitățile in care rata de infectare este foarte mare).
  2. Sunt scoli foarte aglomerate in care se învață in 2-3 schimburi, cu un nr maxim de elevi in clasa si sunt scoli in care se învață intr-un singur schimb, cu un nr mic de elevi in clasa.
  3. Sunt scoli in care nu este niciun caz de infectare in rândul elevilor si profesorilor si sunt scoli in care sunt zeci de cazuri de infectare.
  4. NU exista cadru legal pentru trecere generalizată/nediferențiată in online la nivelul unui județ; decizia se ia analizând situația la nivelul fiecărei unități de invatamant.
  5. DSP nu se poate substitui nici școlilor, nici ISJ, nici CJSU!
  6. Nu avem cunoștința ca DSP sa fi făcut ancheta epidemiologica la nivelul fiecăreia dintre cele 270 de unități de invatamant din IF.
    In concluzie, solicitarea DSP IF a fost făcută in afara cadrului legal, afectând procesul de monitorizare a desfășurării procesului de invatamant și perturbând funcționarea mecanismelor administrative de gestionare a situației in starea de alerta.