Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR

Sorin Grindeanu: Eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti, pe agenda Parlamentului săptămâna viitoare. Dacă am renunța la taxă, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR
Foto: Sorin Grindeanu / Facebook

Sorin Grindeanu (PSD), ministrul Transporturilor, a declarat, sâmbătă, că săptămâna viitoare va ajunge pe ordinea de zi a Parlamentului un proiect de lege care prevede eliminarea taxei de pod de la Cernavodă-Feteşti. „Dacă am elimina această taxă de pod, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR”, a spus ministrul.

Grindeanu, despre eliminarea taxei de pod de la Cernavodă-Feteşti

„E în Parlament, chiar vine săptămâna viitoare pe ordinea de zi, eliminarea taxei de pod la Cernavodă-Feteşti. Trebuie să ne gândim. Dacă am elimina această taxă de pod, ne-am duce în jos cu 30 de milioane de euro în bugetul CNAIR. Nu vreau să facem pe repede înainte, dar vom face o analiză. Dacă e bine, da. Dacă eliminăm, bugetul de stat trebuie să vină către CNAIR să acopere acest minus de 30 de milioane. Nu vreau să văduvim bugetul CNAIR”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu, potrivit News.ro.

Acesta a avertizat că trebuie ținut cont de fondurile de care CNAIR are nevoie: „Nu mai vrem taxă de drum, OK, dar atunci trebuie să vedem care sunt veniturile care vin către CNAIR” a mai afirmat Grindeanu.

Declarațiile au fost făcute de Grindeanu în cadrul unei vizite pe șantierul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila. Ministrul a precizat că podul trebuie să fie dat în circulație până la finalul anului viitor, conform contractului.

Ce prevede proiectul la care face referire Grindeanu

Proiectul de lege a fost depus în Parlament încă din 2018 de către mai mulți aleși PNL. Acesta prevede eliminarea taxei plătite de șoferi pentru podurile Giurgeni-Vadu Oii și Fetești-Cernavodă. Proiectul a trecut de Senat și se află acum la Camera Deputaților.

Inițiatorii au argumentat că menținerea taxei nu se mai justifică, din moment ce este plătită rovinieta: „Această iniţiativă are rolul de a remedia o dublă impunere pentru cei care circulă pe drumurile publice naţionale, prin eliminarea taxelor de pod de la Giurgeni-Vadu Oii, respectiv Feteşti-Cernavodă. Considerăm că această taxă reprezintă o discriminare, în special pentru riveranii care tranzitează aceste poduri în/dinspre localităţile lor de reşedinţă, fie că aceştia sunt persoane fizice sau juridice, fie că sunt turişti, în condiţiile în care toţi aceştia plătesc o rovinietă pentru a putea circula în afara localităţilor lor”.

De altfel, și inițiatorii proiectului de lege remarcă faptul că suprataxarea a fost impusă strict pentru CNAIR.

„Este limpede faptul că aceste suprataxe au fost introduse strict din raţiuni financiare pentru CNAIR, având în vedere că podurile respective se află într-o stare avansată de degradare. Adică banii colectaţi nu au vreo legătură cu întreţinerea sau repararea podurilor respective”, spunea Bogdan Huțucă, unul dintre inițiatorii proiectului, citat de HotNews.

Ultima oră
00:12 - Cannabisul ar putea vindeca pacienții de Covid. Cercetătorii mai au nevoie doar de studii clinice asupra tratamentului
00:04 - Jens Stoltenberg (NATO), apel la dezescaladare: E un moment critic pentru securitatea euroatlantică / Rusia ar trebui să se abțină de la activități maligne împotriva Aliaților și să își retragă forțele din Ucraina, Georgia și Republica Moldova
23:58 - Cum arată orașul din România în care poți cumpăra blocuri cu 49.000 de euro bucata. 13 imobile de câte 4 etaje, scoase la vânzare (GALERIE FOTO)
23:56 - Rădăuți: Doi elevi, înjunghiați de un coleg după un scandal / Agresorul a fost reținut pentru 24 de ore
23:43 - Drapelul Ucrainei și cel al NATO, proiectate în Georgia pe o clădire a Rusiei (FOTO)
23:42 - Israelul va începe vaccinarea cu a patra doză Pfizer. Toți cetățenii între 18 și 60 de ani sunt eligibili
23:27 - Gabriel Zetea: Putem să renunțăm temporar la liberalizarea pieței de energie și să revenim la un preț reglementat. Societățile comerciale românești se pregătesc închidă din cauza facturilor (VIDEO)
23:16 - Chef Foa, reacție furibundă la adresa unei concurent. A răbufnit când a văzut ce s-a întâmplat în platou  
23:13 - Un bătrân în vârstă de 91 de ani a murit în timp ce a vrut să evadeze din azil. „Își dorea să fie liber”
23:08 - Reacția ministrului britanic al Apărării, după ce Germania a anunțat că oferă Ucrainei 5.000 de căști militare în loc de arme: Nu judecăm, trimitem noi