Studiu privind vaccinarea împotriva COVID-19: Combinarea dozelor ar oferi un nivel de imunitate mai ridicat

Studiu privind vaccinarea împotriva COVID-19: Combinarea dozelor ar oferi un nivel de imunitate mai ridicat
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vaccinarea cu alt tip de vaccin împotriva covid-19 după vaccinarea completă ar provoca un răspuns imunitar mai puternic decât cu acelaşi vaccin, anunţă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează AFP.

Noile îndrumări cu privire la dozele de rapel Covid-19 răspund la o întrebare esențială: Puteți amesteca dozele de vaccin?

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a declarat miercuri că oamenii pot obține stimulatori diferiți de vaccinul primit inițial. Deci, dacă ați primit Pfizer acum șase luni, ați putea obține un rapel de la Moderna sau Johnson & Johnson, atâta timp cât sunteți eligibil.

FDA nu a recomandat combinații specifice și nu a spus că o marcă este mai bună decât alta.

Joi, un grup consultativ al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a sprijinit amestecarea vaccinurilor primare cu o doză de rapel diferită.

Cum poți să știi care rapel este cel mai potrivit pentru tine? Iată ce spune cercetarea.

Cele mai cuprinzătoare date privind amestecarea și potrivirea este un studiu de 458 de persoane realizat de Institutul Național de Sănătate care a testat combinații de vaccinuri Pfizer, Moderna și J&J. Rezultatele preliminare ale studiului, care nu au fost încă evaluate de colegi, au fost prezentate la o întâlnire a FDA săptămâna trecută.

Studiul a constatat că stimularea cu un alt vaccin este sigură și că stimulatorii au crescut nivelul de anticorpi, indiferent de combinație.

Ultima oră
14:12 - Lovitură pentru Celentano în Las Fierbinţi. Cui a vrut Pro TV, de fapt, să-i distribuie rolul!
14:11 - Bogdan Aurescu, reacție fermă la declarația lui Serghei Lavrov: Poziția Rusiei despre scutul antirachetă din România, complet eronată. Sistemul de apărare antirachetă al NATO, strict defensiv
13:54 - Încă un caz suspect de infectare cu varianta Omicron, în județul Vaslui: „Acum așteptăm de la București rezultatul secvențierii”
13:47 - O concurentă de la SuperStar a ridicat publicul și juriul în picioare: „Ești o amazoană! Ești frica mea!”
13:35 - Anunțul lui Alexandru Rafila, despre redenumirea certificatului verde: „Este o rugăminte și de la Comisia Europeană” (VIDEO)
13:26 - Ministrul Sănătății îndeamnă la echilibru. Alexandru Rafila: Este foarte greu să vii în acest moment să discuți despre obligativitatea vaccinării. Informarea și dezvoltarea spiritului de responsabilitate, cea mai bună soluție (VIDEO)
13:22 - Gândește flexibil, nu pozitiv, pentru a scăpa de stările depresive
13:15 - Guvernul pregătește certificatul COVID pentru locul de muncă și accesul în biserici. Nicolae Ciucă: „Sperăm ca până la finalul anului să avem această lege” (VIDEO)
13:12 - România are peste 500 de paturi ATI disponibile pentru pacienții bolnavi de COVID-19. Sunt internate 1.076 persoane în stare gravă
13:07 - Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu reprezentanții cultelor: Este o modalitate de dialog pe care o vom continua și cu ceilalți reprezentanți ai societății civile (VIDEO)