Tanczos Barna: Degeaba dăm amenzi, dacă nu avem centre de colectare a deşeurilor din construcţii

Tanczos Barna: Degeaba dăm amenzi, dacă nu avem centre de colectare a deşeurilor din construcţii
Foto: Tanczos Barna / Facebook

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, marți că românii vor avea la dispoziţie locuri special amenajate unde să ducă deşeurile provenite din construcţii sau demolări.

„Nu am cuvinte de laudă la adresa celor care ar trebui să gestioneze aceste deşeuri sau la adresa celor care generează aceste deşeuri. Nici măcar la adresa ministerului. Este un domeniu care nu este reglementat suficient de clar, care duce lipsă de logistică, de platforme unde să fie duse aceste deşeuri şi duce lipsă de capacităţi de reciclare, de reintroducere în circuitul economic”, a spus ministrul, în cadrul unei conferințe online.

Ministrul susține că oamenii lasădeşeurile la marginea oraşelor sau a drumurilor din lipsa unor soluţii alternative.

„Am propus ca această problemă să fie rezolvată în primul rând prin crearea de alternative de depozitare şi reciclare. În lipsa acestei alternative, amenzile sunt de prisos, pentru că degeaba dăm amenzi în fiecare zi, amenda nu rezolvă această problemă. Atât persoanele fizice, cât şi agenţii economici au nevoie de alternative la ce se întâmplă acum, adică să nu mai depozitele ilegal deşeurile din construcţii, ci să existe o infrastructură naţională pentru colectarea acestor deşeuri”, a mai spus el, potrivit Agerpres.

„Am prevăzut în PNRR o linie specială de finanţare pentru aceste platforme de depozitare, care nu vor fi doar pentru deşeurile din construcţii, dar este unul dintre cele mai importante elemente care ar fi rezolvate prin aceste platforme, care vor fi finanţate de PNRR şi AFM”