Tanczos Barna: Din conflictul juridic dintre autoritățile locale și companiile de salubrizare se ajunge la tone de deșeuri pe stradă, or legea spune foarte clar – Gunoaiele trebuie să fie ridicate! (VIDEO)

Tanczos Barna: Din conflictul juridic dintre autoritățile locale și companiile de salubrizare se ajunge la tone de deșeuri pe stradă, or legea spune foarte clar - Gunoaiele trebuie să fie ridicate! (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a vorbit, joi seară, despre conflictele juridice care există în Sectorul 1 din București, da și în alte localități din țară, între autoritățile locale și companiile de salubrizare. Tanczos a insistat că, potrivit legii, oricât de amplu ar fi conflictul contractual, gunoiul trebuie strâns de pe străzi. Ministrul Mediului a mai spus că situația din Capitală e cu atât mai gravă cu cât primăriile de aici nu au făcut de zeci de ani investiții în capacitățile de sortare și depozitare a deșeurilor, așa că acum „sunt la mâna unor companii private”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tanczos Barna, despre conflictele dintre autoritățile locale și companiile de salubrizare

„Vă spun sincer, câteodată nu înțeleg autoritățile locale. Responsabilitatea gestionării deșeurilor e un dintre cele mai complexe și mari responsabilități la autoritatea publică local. Cu așa ceva nu e de joacă.

În același timp, din păcate, sunt unele companii care au avut puterea de monopol și din aceste situații s-au generat conflicte nu doar în București și în Târgu Mureș și alte localități. Din această ceartă juridică și conflict instituțional se ajunge la tone de deșeuri pe stradă.
Garda de Mediu ia poziții, a fost în control, a dat amenzi de sute de mii de lei, dar nu va putea să strângă gunoiul”, a declarat Tanczos Barna, pentru B1 TV.

Acesta a precizat că prefectura poate declara stare de alertă: „Garda de Mediu poate să trimită rapoartele de control și constatare a situației la Prefectură și Prefectura să ia decizia”.

„Aici problema cea mai mare e că în această perioadă de conflict juridic, contractual legea spune foarte clar: nu ai voie să lași gunoiul pe stradă tu primărie, tu companie de salubritate mergeți în instanță, rezolvați-vă problemele acolo pe sume, pe plăți, pe facturi, dar deșeurile, gunoaiele trebuie să fie ridicate. Acest lucru nu s-a făcut câteva zile, apoi am constatat că firma s-a întors și a început să colecteze”, a mai afirmat Tanczos.

Ministrul a mai spus că o altă problemă este aceea că primăriile din București nu au făcut de zeci de ani investiții în capacitățile de sortare și depozitare a deșeurilor „și sunt la mâna unor companii private”.

„Aici, Bucureștiul va trebui să ia o decizie în cel mai scurt timp cu privire la planul, strategia, capacitatea de sortare, depozitare și organizare unitară a colectării deșeurilor”, a punctat ministrul Mediului.

Ultima oră
10:15 - O familie de români a plecat în Grecia cu un Tico, fără roată de rezervă. Decizia a stârnit furia șoferilor: „Nu vreți sa știți ce a fost in mesageria mea”
10:01 - România condamnă cu fermitate atacul deliberat asupra vasului „Mercer Street” și își rezervă dreptul de a acționa în consecință. Ambasadorul Iranului, convocat de urgență la MAE
09:56 - Fost ministru al apărării din Republica Moldova, arestat pentru 30 de zile: Alexandru Pînzari e suspectat că ar fi comis infracțiuni ca șef al Inspectoratului General de Poliție
09:49 - O nouă multinațională vine în România. Compania a început deja să recruteze masiv
09:29 - Incendiu puternic la o hală de producție a polistirenului din Dâmbovița. A fost emisă avertizare Ro-Alert
09:29 - Trendul de creștere continuă: Prețul spot al energiei electrice din România a atins un nou maxim istoric în iulie 2021
09:03 - Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea reduce de 25 de ori riscul să ajung la spital în cazul în care mă îmbolnăvesc cu varianta Delta”
08:41 - Companiile din România preferă împrumuturile externe. Un stoc ridicat de datorie către creditori externi poate deveni o problemă în vremuri de criză, avertizează BNR
08:35 - Despărțire surpriză în lumea mondenă: Cristian Boureanu și Laura Dincă și-au spus adio după aproape șapte ani de relație
08:18 - Ce se va întâmpla cu atleta din Belarus, forțată să părăsească Jocurile Olimpice. Anunțul făccut de autoritățile japoneze