Tanczos Barna: Din conflictul juridic dintre autoritățile locale și companiile de salubrizare se ajunge la tone de deșeuri pe stradă, or legea spune foarte clar – Gunoaiele trebuie să fie ridicate! (VIDEO)

Tanczos Barna: Din conflictul juridic dintre autoritățile locale și companiile de salubrizare se ajunge la tone de deșeuri pe stradă, or legea spune foarte clar - Gunoaiele trebuie să fie ridicate! (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Tanczos Barna, ministrul Mediului, a vorbit, joi seară, despre conflictele juridice care există în Sectorul 1 din București, da și în alte localități din țară, între autoritățile locale și companiile de salubrizare. Tanczos a insistat că, potrivit legii, oricât de amplu ar fi conflictul contractual, gunoiul trebuie strâns de pe străzi. Ministrul Mediului a mai spus că situația din Capitală e cu atât mai gravă cu cât primăriile de aici nu au făcut de zeci de ani investiții în capacitățile de sortare și depozitare a deșeurilor, așa că acum „sunt la mâna unor companii private”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tanczos Barna, despre conflictele dintre autoritățile locale și companiile de salubrizare

„Vă spun sincer, câteodată nu înțeleg autoritățile locale. Responsabilitatea gestionării deșeurilor e un dintre cele mai complexe și mari responsabilități la autoritatea publică local. Cu așa ceva nu e de joacă.

În același timp, din păcate, sunt unele companii care au avut puterea de monopol și din aceste situații s-au generat conflicte nu doar în București și în Târgu Mureș și alte localități. Din această ceartă juridică și conflict instituțional se ajunge la tone de deșeuri pe stradă.
Garda de Mediu ia poziții, a fost în control, a dat amenzi de sute de mii de lei, dar nu va putea să strângă gunoiul”, a declarat Tanczos Barna, pentru B1 TV.

Acesta a precizat că prefectura poate declara stare de alertă: „Garda de Mediu poate să trimită rapoartele de control și constatare a situației la Prefectură și Prefectura să ia decizia”.

„Aici problema cea mai mare e că în această perioadă de conflict juridic, contractual legea spune foarte clar: nu ai voie să lași gunoiul pe stradă tu primărie, tu companie de salubritate mergeți în instanță, rezolvați-vă problemele acolo pe sume, pe plăți, pe facturi, dar deșeurile, gunoaiele trebuie să fie ridicate. Acest lucru nu s-a făcut câteva zile, apoi am constatat că firma s-a întors și a început să colecteze”, a mai afirmat Tanczos.

Ministrul a mai spus că o altă problemă este aceea că primăriile din București nu au făcut de zeci de ani investiții în capacitățile de sortare și depozitare a deșeurilor „și sunt la mâna unor companii private”.

„Aici, Bucureștiul va trebui să ia o decizie în cel mai scurt timp cu privire la planul, strategia, capacitatea de sortare, depozitare și organizare unitară a colectării deșeurilor”, a punctat ministrul Mediului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”