Tanczos Barna, după ce le-a vorbit în maghiară unor activiști de mediu care-i cereau demisia: Am vorbit în română (VIDEO)

Tanczos Barna, după ce le-a vorbit în maghiară unor activiști de mediu care-i cereau demisia: Am vorbit în română (VIDEO)
Tancoz Barna lansează programul Prima Conectare.

Tanczos Barna (UDMR), ministrul Mediului, a răspuns, miercuri, unor întrebări legate de o confruntare pe care a avut-o cu activiști de mediu care i-au cerut demisia pentru că nu a protejat parcurile naturale. El a respins acuzația că le-a vorbit activiștilor în maghiară, în timp ce aceștia i se adresau în română.

Tanczos Barna, explicații după conflictul cu activiștii de mediu

„În niciun caz nu a fost o altercație. Putem avea multe tipuri de altercații, de idei, de păreri, verbală. Am vorbit în maghiară acelor persoane care toată ziua au dus o campanie în limba maghiară în satul respectiv, spunând lucruri neadevărate. Se vede în filmare că activiștilor m-am adresat în română. Se vede că atunci când m-au rugat să vorbesc în direct la ei pe Facebook, am vorbit în limba română. Se vede foarte clar!”, a insistat Tanczos Barna.

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe semnalase, pe Facebook, faptul că Tanczos Barna a refuzat să le vorbească în limba română activiștilor Declic, care au mers în satul natal să-i reproșeze că nu protejează parcurile naționale.

„Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a uitat limba română când a fost întrebat de Declic de ce se taie în pădurile protejate. A uitat și unde se află, el se credea în „Ținutul Secuiesc”. Repetați după mine, domnule ministru: Lecția 1: „PĂ-DURI”. Lecția 2: „RO-MÂ-NI-A”. Lecția 3: „DE-MI-SI-A”! După ce că e avocatul exploatărilor, n-are nicio treabă cu protecția mediului, după ce că avem cele mai multe proceduri de infringement pe Mediu iar pădurile noastre sunt ca niște zone de război pentru activiștii de mediu, mai e și arogant: refuză să vorbească în română. E momentul să ne părăsească domnul ministru, să nu îl mai încurcăm nici la mediu, nici la limba română și nici la geografie”, a scris Vlad Gheorghe pe Facebook.

Ulterior, UDMR a denunțat o „campanie de dezinformare nefondată” împotriva ministrului lor.

Petiție pentru demiterea ministrului Tanczos Barna

Agent Green a lansat o petiție pentru demiterea lui Tanczos Barna. Printre motivele enumerate de organizație se numără:

  • Favorizează pe față vânătoarea de trofee prin atitudinea pe care o afișează și prin inițiativele legislative disperate pe care le promvează.
  • Creează premisele pentru vânarea altor specii strict protejate: râs și pisică sălbatică, dar și abuzuri în rândul altor specii, inclusiv de păsări cântătoare.
  • A secretizat datele Inventarului Forestier National care scoteau la lumină date despre despre dimensiunea reală a tăierilor ilegale de păduri.
  • Nu a pus capăt tăierilor în parcuri naționale și în rezervații.
  • Tăierile abuzive în siturile Natura 2000 continuă deși România se află în infringement din partea Comisiei Europene.
  • Nu interzice importul de deșeuri.
  • Pune piedici dezvoltării sistemelor de energie regenerabilă.

Declic cere demisia lui Tanczos Barna

Comunitatea Declic a cerut demisia ministrului Mediului, în urma incidentului petrecut în satul Sâncrăieni, din județul Harghita.
„Ministrul Mediului, alături de un grup de localnici, a reacționat sub demnitatea funcției de membru al Guvernului

României, la adresa membrilor organizației Declic. Ministrul i-a apostrofat pe membrii Declic și a refuzat dialogul civilizat, în timp ce un mai mulți localnici care au venit odată cu ministrul adresau injurii echipei Declic. (…)

Am fost înjurați pe un ton extrem de ridicat. Din fericire, un echipaj de poliție prezent la fața locului a intervenit și situația nu a escaladat. Este un comportament inacceptabil din partea unui ministru. Cerem demisia ministrului Tánczos Barna, imediat. Cerem demisia de onoare și să-și ceară scuze public”, a transmis Declic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:49 - SBU, acțiune în forță la Eparhia Cernăuților și Bucovinei. Arhimandritul Nikita ar fi fost găsit alături de un minor în lenjerie intimă (VIDEO)
23:28 - Incendiu sâmbătă într-un complex comercial din Timișoara. Pompierii au intervenit de urgență
23:13 - Doi pietoni au fost loviți mortal de o mașină, în Argeș. Șoferul, un bărbat de 83 de ani, acroșase înainte și un biciclist, dar a părăsit locul accidentului
22:58 - Argentina a învins Mexicul și a obținut o primă victorie la Cupa Mondială din Qatar! „Pumele” s-au descătușat după golul lui Leo Messi
22:35 - Gheorghe Ialomițianu: Există presiuni și la nivel guvernamental, și la nivelul ministerelor pentru a se merge pe importuri. Se dau comisioane și la importul de cărbune (VIDEO)
22:12 - Elon Musk: Sunt în regulă cu faptul că Trump nu postează. Important este că Twitter a corectat greșeala gravă de a-i suspenda contul
21:47 - FIFA, procedură împotriva Serbiei după meciul cu Brazilia de la Cupa Mondială. Fotbaliștii sârbi au afișat un steag cu Kosovo făcând parte din țara lor
21:21 - Președinta Katalin Novak, cel mai înalt oficial al Ungariei care vizitează Ucraina după începutul războiului. Ea spune că Budapesta are „150.000 de motive” să sprijine Kievul
20:53 - Rusia, „profundă șocată” de moartea ministrului de externe din Belarus. Serghei Lavrov și Vladimir Makei ar fi urmat să aibă o întâlnire chiar luni
20:38 - Cel puțin o persoană a murit după alunecarea de teren de pe insula italiană Ischia. Oficialii italieni se contrazic pe bilanțul victimelor (FOTO, VIDEO)