Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)

Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
Foto: Facebook @ Titus Corlățean

România nu mai este un simplu partener al NATO, ci este membră cu drepturi depline a NATO și în mod clar beneficiază de clauzele de securitate colectivă, a declarat senatorul PSD Titus Corlățean, fost șef al diplomației române, sâmbătă, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Titus Corlățean (PSD), pe B1 TV: România a devenit deranjantă pentru Federația Rusă când a aderat la NATO

„Eu aș devansa un pic momentul în care în mod oficial România a devenit deranjantă pentru Federația Rusă, aș merge la momentul aderării la Alianța Nord-Atlantică. Primăvara lui 2004 a fost importantă pentru că de jure România la acel moment a devenit nu doar flancul sud-estic al Alianței, dar a devenit frontieră cu Ucraina și Republica Moldova, acolo unde Rusia a continuat în toți acești ani să privească în mod direct și cu interes, nu mai spun de faptul că încă continuă să aibă trupe rusești în Transnistria”, a declarat social-democratul.

România beneficiază de toate clauzele de securitate colectivă pe care le presupune apartenența la NATO, a atras atenția Titus Corlățean. De altfel, un mesaj similar a transmis inclusiv președintele SUA, Joe Biden, care a declarat că Articolul 5 este „o obligație sacră”.

„Am regăsit în aceste zile același tip de întrebare pe care am primit-o din partea unor oameni simpli, pe unii nu-i cunoșteam, în spațiul public, mergând ca orice om. În primăvara lui 2014, după anexarea ilegală a Crimeii, au fost oameni care m-au oprit pe stradă și m-au întrebat, `domnule Corlățean, vin rușii înapoi?`, pentru că ei n-au uitat – și se spunea des asta în spațiul românesc – că rușii vin repede și pleacă mai greu. Mesajul nostru trebuie să fie foarte clar (…). Noi nu mai suntem parteneri ai NATO (…), noi suntem NATO, noi suntem Alianța Nord-Atlantică, suntem membri ai Alianței și în mod clar beneficiem de clauzele de securitate colectivă, de Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic, deci o chestiune clară care să vizeze oricare țară a Alianței Nord-Atlantice nu o vedem posibilă pentru că reacția este a întregii Alianțe, vorbesc ca principiu”, a mai spus el.

Tot ceea ce se întâmplă în zonă ne privește în mod direct, a continuat senatorul PSD.

„Este adevărat însă că suntem la frontieră și tot ce se întâmplă în zonă de o manieră sau alta ne privește în mod direct. Din acest punct de vedere, este important că Alianța a fost și trebuie să rămână coerentă și fermă în ceea ce s-a discutat și s-a decis, respectiv o prezență consolidată pentru a descuraja, în primul rând, orice tentație pe care Rusia ar avea-o în „entuziasmul” de revenire în spații pe care în perioada sovietică le controla”, a adăugat Titus Corlățean.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina
21:21 - Ploiești: Un bărbat a murit în fața Spitalului Municipal. Paznicul l-ar fi văzut, dar nu a alertat medicii