Traian Băsescu revine la Cotroceni: CCR a INVALIDAT referendumul. "Decizia, luată cu majoritatea legală"

Traian Băsescu revine la Cotroceni: CCR a INVALIDAT referendumul. "Decizia, luată cu majoritatea legală"

Judecătorii Curții Constituționale (CCR) au decis, marţi, să nu valideze rezultatele referendumului pentru demiterea preşedintelui României. În urma deciziei, interimatul lui Crin Antonescu încetează, iar Traian Băsescu urmează să revină la Palatul Cotroceni.

Decizia judecătorilor CCR urmează să fie citită într-o altă şedinţă a Curţii, programată pentru miercuri, la ora 10:00 (Detalii AICI). Hotărârea trebuie publicată în Monitorul Oficial, iar apoi Parlamentul trebuie să ia act de aceasta, într-o şedinţă de plen. Abia după aceea, preşedintele Traian Băsescu îşi poate relua mandatul.

Potrivit comunicatului emis de CCR la finalul şedinţei de marţi, organizarea şi desfăşurarea referendumului a fost respectată, însă la urne nu s-au prezentat cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

„La data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, încetează interimatul domnului George – Crin Laurenţiu Antonescu în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României. De la data publicării prezentei hotărâri în Monitorul Oficial al României, Partea I, domnul Traian Băsescu îşi reia exercitarea atribuţiilor constituţionale şi legale de Preşedinte al României.„, se mai arată în comunicatul CCR.

Citeşte AICI comunicatul CCR privind rezultatul referendumului

La ieşirea din sediul CCR, judecătorul Tudorel Toader a declarat că decizia a fost luată cu majoritatea cerută de lege. Judecătorul a refuzat să comenteze pe marginea hotărârii, precizând că un comunicat al CCR va lămuri situaţia.

„Decizia a fost luată cu majoritatea legala, calificată. Nu am spus 6 la 3, am spus majoritatea legală. Rezultatul este de invalidare.”, a spus Tudorel Toader.

La rândul său, președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat că decizia a fost luată întrucât s-a constatat că referendumul a fost valid din punctul de vedere al organizării, însă nu a întrunit cvorumul necesar. (Detalii AICI)

Tudorel Toader, declarații la ieșirea de la sediul CCR

Embed: " />

Judecătorii CCR au decis invalidarea referendumului, întrucât nu a fost întrunit cvorumul necesar, respectiv 50% plus unul dintre cetățenii români cu drept de vot. Decizia CCR este suverană, Plenul Parlamentului trebuind să ia act de aceast verdict.

Totuși, Parlamentul, aflat în vacanță, poate să „pună bețe-n roate” reînscăunării lui Traian Băsescu, dacă va amâna să se reunească în ședință extraordinară pentru a luat act de decizia CCR.

De la data publicării acestei decizii în Monitorul Oficial, Traian Băsescu își va relua exercitarea tuturor atribuțiilor de șef al statului.

Pe 30 iulie, după închiderea urnelor, BEC a anunțat că prezența la vot a fost de 46,24%, respectiv 8.459.053 de alegători. Voturi valabil exprimate cu răspunsul DA sunt 7.403.836, care reprezintă 87,52%, în timp ce voturi valabil exprimate cu răspunsul NU sunt 943.375, care reprezintă 11,15% din voturile totale. Voturi nule au fost 111.841, ce reprezintă 1,32%.