Un fost ministru din cabinetul lui Cioloș avertizează: Se alege praful de toată reforma pe care am pornit-o!

Un fost ministru din cabinetul lui Cioloș avertizează: Se alege praful de toată reforma pe care am pornit-o!

Un fost ministru din Guvernul condus de Dacian Cioloș a lansat o avertizare dură pe pagina oficială de Facebook. Mai exact, este vorba despre fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, care o critică pe cea care i-a ocupat locul, anume Corina Șuteu, potrivit stiripesurse.ro.

"La al doilea concurs pentru desemnarea managerului Muzeului Naţional al Ţăranului Român, după ce primul concurs care l-a dat clar câştigător pe Vintilă Mihăilescu în faţa lui Virgil Niţulescu a fost casat, o altă comisie de concurs l-a declarat câştigător pe cel de-al doilea. Ministrul Corina Şuteu a făcut exact ce a dorit sistemul. La fel ca la Muzeul Naţional de Istorie a României, unde după ce fostul manager Ernest Oberländer Târnoveanu a obţinut nota 6.80 (notă după care ministrul era obligat potrivit legii să îl demită), Corina Şuteu l-a numit tot pe el interimar pentru 4 luni. Se alege praful de toată reforma pe care am pornit-o! Acest demers a produs un şoc în reţeaua directorilor din instituţiile aflate în subordinea ministerului Culturii, precum şi în grupurile de interese ce gravitează în jurul monumentelor de patrimoniu ale României. Am sperat că această reformă va fi continuată chiar de succesoarea mea la minister. Preşedintele Klaus Iohannis a spus, cu prilejul depunerii jurământului ei, că domeniul de care se ocupă ministerul Culturii are nevoie de reformă. Din nefericire, la ministerul Culturii cuvântul reformă nu se mai pronunţă. E limpede pentru mine astăzi că, în faţa ameninţării pe care acei directori pare că o reprezintă, a prevalat o frică atavică. Şi un control radical al deciziei de către grupuri de interese. Nu pot spune cu precizie unde este originea eşecului. Probabil în acea frică şi în neasumare", a scris Alexandrescu.

Alexandrescu a luat în discuţie şi Legea Cinematografiei, iniţiată în timpul mandatului său, dar blocată în Parlament.

"Ca dovadă, Legea Cinematografiei, un proiect pornit tot sub mandatul meu, asumat şi finalizat de Corina Şuteu, s-a împotmolit în Parlament, unde a fost tăiat de pe Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare. Este trist, cât se poate de trist! Tot ce pot spune aici este că îmi pare rău că, în această privinţă, se pierd luni preţioase, în care din interiorul unui guvern partizan al reformelor se puteau face transformări spectaculoase ale sistemului", adaugă fostul ministru al Culturii.

Totodată, Vlad Alexandrescu vorbește și despre corupţia din sistem.

"Această risipă de timp se petrece în dauna oamenilor tineri, în special, care aşteaptă în continuare recunoaştere şi dreptate şi care gem sub povara subfinanţării sau nefinanţării proiectelor culturale. A canalizării discreţionare a fondurilor. A politicilor de angajare ce mimează selecţia pe merit. Reformele pe care le-am iniţiat s-au dus de râpă. Majoritatea au fost deja abandonate, iar în lunile ce vin vor fi abandonate şi cele câteva care mai sunt pe agendă, de formă. Asta în ciuda unor oameni dedicaţi şi pricepuţi care cred în ele şi care şi-au pus toată energia în desfăşurarea lor. Fără curaj nu se poate face nimic". "La capătul mandatului acestui ministru nu va mai rămâne nimic din toate proiectele pe care le-am început!", a conchis fostul ministru al Culturii.