Un nou proiect pentru autonomia Ținutului Secuiesc va fi prezentat în Parlament. Anul trecut, inițiativa UDMR a trecut de Camera Deputaților

Un nou proiect pentru autonomia Ținutului Secuiesc va fi prezentat în Parlament. Anul trecut, inițiativa UDMR a trecut de Camera Deputaților
Kulcsar-Terza Jozsef și Zakrias Zoltan (UDMR)

Autonomia Ținutului Secuiesc, format din județele Covasna, Harghita și Mureș, rămâne la mai bine de 30 de ani de la Revoluție, un subiect care stârnește multă revoltă în spațiul public. O nouă inițiativă controversată va fi prezentată în Parlamentul de la București, a anunțat Uniunea Maghiară Transilvania (EMSZ), într-un comunicat de presă.

Deputații UDMR Kalcsar-Terza Jozsef și Zoltan Zakarias vor susține în Parlament Autonomia Ținutului Secuiesc. La o reuniune de lucru, Zakarias a anunțat deja, în cadrul unei reuniuni de lucrula nivel regional, că scopul legii va fi instituționalizarea autonomiei culturale și că partidele politice ar trebui să o rezolve urgent, în această vară.

Anul trecut, proiectul pentru autonomia Ținutului Secuiesc a trecut de Camera Deputaților

Aceiași deputați au depus un proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc în 2020, în luna aprilie. Inițiativa a fost adoptată tacitde Camera Deputaților, dar apoi a fost respinsă de Senat.

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a declarat în ianuarie că nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român și integritatea teritorială.

„Noi am spus de fiecare dată şi sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie o abordare extrem de echilibrată şi cu argumente şi de fiecare dată trebuie să spui că nici autonomia locală, nici autonomia regională, nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială. Astea sunt lucrurile care trebuie precizate de fiecare dată şi eu încerc când discutăm serios şi cu argumente despre orice formă de subsidiaritate sau de autonomie să încep cu această frază: nu lezează integritatea teritorială şi unitatea naţională”, a declarat Kelemen Hunor, într-o emisiune difuzată de Antena 3.