Comisarul european propus de România pentru Transporturi, Adina Vălean, a fost audiată joi în comisia pentru Transporturi din Parlamentul European. Cu această ocazie, aceasta a subliniat că Uniunea Europeană se află în zorii unei noi ere caracterizată de o accelerată inovație și transformare și s-a declarat ”pregătită să își asume responsabilitățile” de membru al Comisiei Europene.
”Mobilitatea și transportul sunt coloana vertebrală a pieței interne a Uniunii Europene și sprijină libertatea de mișcare a cetățenilor și bunurilor. Ele conectează oamenii și ajută la consolidarea coeziunii în interiorul Uniunii Europene”, a spus Vălean, în debutul audierii sale din Comisia pentru transport și turism din Parlamentul European.
În expunerea viziunii sale pentru domeniul transporturilor, Adina Vălean s-a referit la agenda politică ambițioasă propusă de Ursula von der Leyen și a subliniat, asemenea răspunsurilor scrise pe care le-a furnizat membrilor Comisiei pentru transport, importanța unei abordări integrate cu domeniul pieței unice și cu Pactul Ecologic European, dimensiune care va fi coordonată în Comisia von der Leyen de un vicepreședinte executiv, în persoana lui Frans Timmermans, conform caleaeuropeana.ro.
Cu această ocazie, Vălean a insistat că unul din obiective mandatului său îl reprezintă asigurarea securității transportului rutier.
”Siguranţa este esenţială pentru toate mijloacele de transport, dar 25.000 de decese anual în transportul rutier reprezintă un număr îngrijorător. Noi trebuie să reducem acest număr la jumătate până în 2030”, a spus Vălean în prezentarea introductivă de 15 minute din cadrul audierii, conform Agerpres.
În sesiunea de întrebări primite de la europarlamentari, Vălean a fost întrebată despre inițiativele pe care le va avea în legătură cu Pactul Ecologic şi dacă va avea în vedere măsuri referitoare la zonele slab populate.
„Va trebui ca în acest acord să implicăm toate părţile, este nevoie de o abordare integrată. Dacă ne referim la sectoare, măsurile nu vor atinge potenţialul lor maxim. Dacă vrem să reducem impactul carbonului trebuie să investim într-un transport multimodal. Zonele îndepărtate sunt foarte importante pentru că oamenii de acolo depind de conectivitate. Reţelele trebuie să fie finalizate, va trebui să conectăm porturile, aeroporturile regionale, dar fără a dubla structurile”, a susținut Adina Vălean.