Viktor Orban, întâlnire oficială cu Vladimir Putin. Temele majore care vor fi discutate

Viktor Orban, întâlnire oficială cu Vladimir Putin. Temele majore care vor fi discutate
Vladimir Putin și Viktor Orban / Foto: Administrația de la Kremlin

În contextul tensiunilor cu Ucraina și SUA, Vladimir Putin pregătește noi întâniri cu liderii politici din diverse state ale lumii, inclusiv aliate NATO. Printre cei vizați se numără Viktor Orban, premierul Ungariei, informează APNews.

Șeful executivului de la Budapesta se va întâlni cu liderul de la Kremlin pe data de 1 februarie. Întrevederea va avea loc în Rusia, potrivit ministrului de Externe din Ungaria, Peter Szijjarto.

Într-un interviu pentru TASS, Peter Szijjarto a explicat care vor fi temele de discuție, în cadrul întâlnirii dintre Orban și Putin.

„Vom discuta despre progresul pregătirii construcției centralei nucleare. Rosatom pregătește deja terenul pentru construcția reală, vizibilă și spectaculoasă. Ne dorim ca proiectul să intre în faza de înființare deja în prima jumătate a anului acesta”, a declarat maghiarul.

Ungaria este membră UE, dar nu face pasul înapoi când vine vorba despre afaceri profitabile pe termen lung cu Rusia.

„Ne-am dori să vedem cele două reactoare operaționale până la sfârșitul acestui deceniu. Pentru că, cu aceste două reactoare noi și având cele patru reactoare existente și cu investițiile solare care sunt în curs, și Ungaria se va alimenta sigură atunci când vine vorba de electricitate”, a mai punctat Szijjarto.

De asemenea, Ungaria intenționază prelungirea contractului cu Rusia, pentru furnizarea de gaze.

„Va fi foarte favorabil pentru noi să creștem volumul în cadrul contractului pe termen lung”, a mai menționat diplomatul maghiar.

Ungaria, gata să negocieze pe tema vaccinului rusesc anti-COVID

Discuțiile dintre Viktor Orban și Vladimir Putin vor viza inclusiv construirea unei fabrici în Ungaria pentru producția vaccinului rusesc anti-COVID Sputnik.

„Ne-am dori să încheiem negocierile cât mai curând posibil. Și până în toamnă ne-am dori să fim un loc de producție pentru Sputnik pentru că vedem că există o piață mare pentru vaccinuri în viitor.

Sputnik a funcționat foarte bine în Ungaria. Aproape un milion de oameni au fost vaccinați de Sputnik și avem o experiență foarte bună cu acesta”, a menționat ministrul de externe ungar.

Mai mult, Ungaria vrea să pună la punct și anumite detalii legate de cercetarea spațială.

„Noi, ungurii, am dori să trimitem un astronaut la Stația Spațială Internațională până la jumătatea acestui deceniu pentru a opera în cadrul cooperării cu Rusia”, a subliniat Szijjarto.

Urmăriți B1TV.ro și pe