Revoltă internațională. Rusia a promis mai multor țări sărace milioane de doze de vaccin Sputnik V, dar nu s-a ținut de cuvânt

Revoltă internațională. Rusia a promis mai multor țări sărace milioane de doze de vaccin Sputnik V, dar nu s-a ținut de cuvânt
Foto: Hepta - Ilya Naymushin

Rusia a stârnit furia internațională după ce a promis milioane de doze de vaccin anti-COVID Sputnik V mai multor state, unele în curs de dezvoltare, dar nu și-a respectat cuvântul. Autoritățile rusești au anunțat, la începutul acestui an, că țara poate furniza 700 de milioane de doze de vaccin în străinătate, dar realitatea s-a dovedit a fi alta, informează BBC.

Rusia nu și-a onorat promisiunile privind furnizarea de vaccin Sputnik V

Iranul, de exemplu, a comandat 60 de milioane de doze, dar până acum nu a primit decât două milioane. Penrru a crește cantitatea de doze, iranienii au acceptat să găzduiască o fabrică de vaccin pe teritoriul lor. De asemenea, au achiziționat ser și din China.

Guatemala a plătit în avans peste 57 de milioane de euro pentru opt milioane de doze, dar până la finalul lunii iunie a primit doar 150.000. Și autoritățile din Honduras s-au plâns că rușii nu și-au onorat promisiunile.

Bolivia, la rândul ei, a comandat 5,2 de milioane de doze, pe care ar fi trebuit să le primească până la finalul lunii mai. Au ajuns doar 745.000, iar presa locală suspectează că Rusia a promis mai multe doze decât poate livra.

Mexicul a cumpărat 24 de milioane de doze Sputnik V, dar a primit doar 4,1 milioane de doze, iar contractul dintre cele două țări ar putea fi denunțat.

Președintele Ghanei, Nana Akufo-Addo, anunțase în luna mai că țara sa va primi 1,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19. La 16 iunie, însă, nu fusese livrată nici măcar prima tranșă, iar Rusia a transmis că „furnizorul a rămas fără stoc”.

Angola a primit, în luna mai, 40.000 de doze. Asta deși țara așteaptă 12 milioane.

Ultima oră
23:57 - Afganistan: Talibanii au ucis patru bărbați şi le-au atârnat cadavrele în public. „Aceasta este pedeapsa pentru răpire”
23:36 - Cristian Tudor Popescu: La congresul PNL a fost reales Klaus Iohannis
23:19 - Marcel Ciolacu: Iohannis nu depășește nivelul de președinte al PNL. Congresul liberalilor, o rușine națională / Condițiile în care PSD va vota moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR
22:56 - Florin Cîțu admite că are nemulțumiri față de unii miniștri / „S-ar putea să fie și profesioniști pentru unele ministere, din afara politicii”
22:40 - CNCAV: 16.734 de persoane, vaccinate anti-COVID-19 în ultima zi. Datele complete
22:23 - Lucian Bode: Nu USR PLUS stabilește premierul pe care-l dă PNL / Ce spune ministrul despre șansele revenirii USR PLUS în coaliția de guvernare (VIDEO)
21:50 - Vaslui: Copil de 5 ani, în stare gravă după ce s-a intoxicat cu o soluţie pentru deparazitarea oilor
21:41 - Dan Vîlceanu: Mai bine guvern minoritar decât o coaliție în care să nu fac absolut nimic / Cum vede ministrul funcționarea unui astfel de guvern fără a fi „ținut în brațe” de PSD (VIDEO)
21:14 - Florin Cîțu: De la 1 ianuarie şi pensii, şi alocaţii, toate cresc. Și salariul minim. Așa trebuie să se obişnuiască românii
20:49 - Rareș Bogdan: Pentru noi, opțiunea numărul 1 e USR PLUS. Cred că liderii USR vor discuta cu noi după congresul lor, căci înainte le va fi greu să recunoscă / Un guvern minoritar nu poate rezolva toate problemele (VIDEO)