Premierul vrea să păcălească primarii cu PNDL-ul lui Dragnea. Cîțu: Dăncilă promite bani care nu există. Nu sunt bani nici pentru pensii. Totul e perdea de fum (VIDEO)

Premierul vrea să păcălească primarii cu PNDL-ul lui Dragnea. Cîțu: Dăncilă promite bani care nu există. Nu sunt bani nici pentru pensii. Totul e perdea de fum (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

”Cu ajutorul programelor PNDL, am scos ţara din noroaie!”, susținea premierul Viorica Dăncilă în februarie, într-o încercare de a arăta cât de bine o duc românii cu PSD la guvernare. Acum, după atâta trudă și investiții, Programul Naţional de Dezvoltare Locală a rămas fără bani, așa că Guvernul vrea să ia pentru acesta un miliard de lei din Fondul de Rezervă. Nu e prima dată când recurge la această tactică.

E, însă, o ”mică” problemă: banii nu există. A spus-o senatorul PNL Florin Cîțu, în emisiunea ”Bună, România!”, difuzată pe B1 TV.

”Acești bani nu există, sunt bani fictivi. În buget, fondul de rezevrnă n-are decât 100 de milioane de lei, dar Dăncilă a scos 500 de milioane pentru PNDL și săptămâna trecută a mai scos 650 de milioane de lei pentru fondul de mediu.

Asta se poate face foarte simplu. Când vii cu Bugetul în Parlament și trebuie să semnezi pe propria răspundere că datele sunt reale, nu semnezi. Încalci legea, nu semmnezi și apoi faci ce vrei. Dacă nu vă asumați nimic, puteți să faceți ce vreți și puteți să inventați orice cifre. Lăsând gluma la o parte, nu există acești bani în buget și nu vor primi cei de la PNDL niciun leu și nici cei de la fondul de mediu”, a declarat Florin Cîțu.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Întrebat pe cine păcălește Dăncilă, liberalul a răspuns: ”pe cei care nu sunt atenți, pe primari cred. Le tot spune că le dă bani. Le explicăm primarilor și le explicăm și pensionarilor: în buget, așa cum a fost el aprobat, nu există bani pentru mărirea punctului de pensie – de fapt, nu există bani nici pentru pensiile actuale, ei se împrumută – și nici pentru a le da primarilor cele aproape două miliarde de lei. Nu sunt bani în buget! Că vin ei cu bani de acasă, că vin cu bani la rectificare, că ne mai taxează, că introduc impozitul progresiv, asta e altă discuție. Dar în acest moment, așa cum arată bugetul, nu există acești bani. Totul e doar o perdea de fum și minciună”.

Cîțu a precizat că este pentru prima dată când ministrul Finanțelor și premierul nu-și asumă bugetul conform legii: ”acest lucru e penal. Curtea de Conturi tace, DIICOT nu zice nimic, rămâne ca atunci când vom fi noi la putere să revenim asupra situație să-i facem să plătească”.

Lucru cam dificil, o recunoaște tot Cîțu, de vreme ce PSD și ALDE au avut grijă să-și împânzească instituțiile cu neamuri: ”toate instituțiile publice se pare că sunt populate de beizadele, rude etc., ca atunci când noi vom ajunge la putere, noi să nu ne putem îndrepta împotriva lor pentru că ei vor spune că nu au cum să fie împotriva celor din familiile lor”.

Surse citate de Hotnews au declarat joi că Ministerul Finanțelor ia în calcul impozitarea progresivă a pensiilor speciale, pentru a face rost de bani la rectificarea bugetară. Ministrul Eugen Teodorovici le-ar fi explicat social-democraților, la ședința Comitetului Executiv, că deficitul bugetar este de 11 miliarde de lei și că este nevoie de o tăiere de 7 miliarde de lei din cheltuielile Guvernului, pentru a se încadra în ținta de deficit de 3%. Sunt vizate pensiile speciale acordate parlamentarilor, aleșilor locali, militarilor sau magistraților. În plus, este luată în calcul și restructurarea unor agenții guvernamentale pentru a reduce cheltuielile.
În acest context, Cîțu a remarcat faptul că Teodorovici declară public că sunt bani, dar în ședințele PSD are curajul să spună adevărul: e o gaură în buget de 11 miliarde.

”Se pare că informațiile reale ajung doar în CEx-ul PSD și apoi ajung la noi”, a comentat senatorul PNL.

În final, Florin Cîțu a precizat că pentru toate lucrurile rele făcute de PSD și ALDE cât au fost la guvernare vor plăti mai ales angajații din mediul privat.

Ultima oră
17:25 - Ludovic Orban: Cine seamănă vânt culege furtună. PNL a promis românilor patru ani de pace și stabilitate politică, dar niște decizii unilaterale au dus la o criză politică, care afectează grav România (VIDEO)
17:08 - Echipa Orban, apel pentru soluționarea crizei politice. Ionel Dancă: Ludovic Orban, cel care poate face majoritatea parlamentară. Respingem orice fel de înțelegere cu PSD (VIDEO)
17:03 - Schimbări la înmatricularea și radierea mașinilor. Detaliul pe care toți șoferii trebuie să îl știe
16:39 - Lista celor 234 de localități în care incidența e de cel puțin 3 la mie (DOCUMENT)
16:31 - 2.468 de școli vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile. Anunțul medicului Valeriu Gheorghiță
16:29 - Florin Cîțu: Octavian Berceanu a fost numit politic la Garda de Mediu și nu l-am demis eu, de fapt i-a fost retras sprijinul politic atunci când USR a ieșit de la guvernare
16:17 - Marcel Ciolacu: Bilanțul negru de astăzi, cu 120 de morți de COVID, 990 de bolnavi la ATI și aproape 6.800 de cazuri este doar începutul
16:16 - Florin Cîțu, declarații contradictorii despre valul 4: „S-ar putea să fie ceva, dar nimic din ceea ce a fost până acum”
16:14 - Valeriu Gheorghiță: Sunt 2.468 de unități de învățământ care vor beneficia de vaccinare cu sprijinul echipelor mobile (VIDEO)
16:02 - Olanda: Grevă de 24 de ore a mecanicilor de locomotivă din NS International. Circulația trenurilor va fi perturbată puternic