Viorica Dăncilă insistă cu Rovana Plumb și Dan Nica, deși viitoarea șefă a Comisiei Europene i-a transmis că sunt nepotriviți din cauza problemelor penale. Cum s-ar replia premierul dacă aceștia sunt respinși

Viorica Dăncilă insistă cu Rovana Plumb și Dan Nica, deși viitoarea șefă a Comisiei Europene i-a transmis că sunt nepotriviți din cauza problemelor penale. Cum s-ar replia premierul dacă aceștia sunt respinși

Premierul Viorica Dăncilă insistă să-i nominalizeze pe Rovana Plumb și Dan Nica pentru funcția de comisar european din partea României, deși președintele Ursula von der Leyen i-a transmis că astfel de propuneri ar vulnerabiliza Comisia la votul din Parlamentul European, au declarat surse politice pentru g4media.ro.

Așadar, Von der Leyen reclamă cele două propuneri. Chiar și așa, premierul Dăncilă a refuzat să trimită o altă nominalizare către președintele ales al Comisiei Europene.

Mai exact, Ursula von der Leyen îi reproșează premierului român că ambii candidați pentru portofoliul de comsiar au probleme penale. În ambele cazuri, anchetele asupra lor au fost împiedicate cu ajutorul imunității acordate de Parlamentul României și Parlamentul European, folosindu-se de voturile colegilor pentru a scăpa de urmărirea penală, au mai declarat pentru G4Media.ro sursele citate.

Pentru că în mandatul lui Von der Leyen se dorește o paritate de gen perfectă, România are mai multe șanse ca femeia propusă să obțină postul de comisar, și nu bărbatul, având în vedere că majoritatea portofoliilor deja convenite s-au îndreptat către bărbați.

Totuși, scrie publicația, nu e clar în acest moment dacă Ursula von der Leyen va respinge public cele două propuneri din partea României și va cere o nouă nominalizare sau dacă va lăsa Parlamentul European să ia prin vot decizia.

În orice caz, șansele ca România să primească un rol important în noua Comisie Europeană sunt destul de mici, dat fiindcă persoanele propuse au probleme de integritate, au declarat surse europene pentru g4media.ro. În plus, aceste vulnerabilități fac ca ocuparea unui post de vicepreședinte al Executivului european să fie aproape imposibilă, deși România ar fi putut cere această poziție de putere, care a mai fost ocupată în trecut de reprezentanții unor state est-europene mult mai mici, precum Estonia sau Lituania.

În aceste condiții, dacă Plumb și Nica vor fi respinși, Ramona Mănescu, ministrul de Externe de la București, ar fi noua propunere a Vioricăi Dăncilă pentru postul de comisar, au declarat pentru g4media.ro surse politice.

Așa se explică rămânerea Ramonei Mănescu în Guvern, în pofida plecării ALDE de la putere, arată aceleași surse. Aspirațiile sale pentru funcția de comisar se bazează inclusiv pe relația de prietenie cu Viorica Dăncilă încă de pe vremea când activau amândouă în Parlamentul European.